czwartek, 2 stycznia 2020

Keks z żurawiną

Pierwszy przepis w tym roku, ale jednocześnie troszkę zaległy bo keks był u nas na święta, nie jest to klasyczny przepis na ciasto przepełnione bakaliami jak to bywa w przepisach na keksa, ale i tak jest przepyszne. 






























Keks z żurawiną
25 dag masła
25 dag mąki krupczatki
20 dag cukru 
2 łyżki czystej wódki 40%
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
10 dag orzeszków ziemnych nie solonych
10 dag żurawiny suszonej 
dodatkowo:
10 dag białej czekolady 
4 łyżki śmietany 30 %
kolorowa skórka cytryny kandyzowana 
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą mąki na krem, następnie do gładkiego kremu dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, następnie dolać wódkę i dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie utrzeć. Ciasto wychodzi gęste i do takiego ciasta dodajemy żurawinę oraz posiekane na mniejsze kawałki orzeszki ziemne ( przed dodaniem mieszamy z małą ilością mąki). Białka ubijamy i porcjami dodajemy do ciasta, delikatnie całość ze sobą łączymy.
Formę do keksa 30 cm długości wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całe ciasto, pieczemy w temp. 180 st około godziny do suchego patyczka. 

Czekoladę łamiemy w kosteczkę, dolać śmietankę i rozpuścić, następnie polać upieczone i wystudzone ciasto, wierzch posypać skórką i odstawić do zastygnięcia. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody