piątek, 9 sierpnia 2019

Torcik kokosowo-malinowy

Malutki torcik z moim ulubionym koksem, tort powstał tak bez okazji, bo kto nam zabroni zjeść dobre ciacho w środku tygodnia :) Moje przełożenie to gotowa pralina kokosowa, ale możemy ją śmiało zastąpić taką wkładką z białej czekolady i wiórek kokosowych oraz wafli princessa tez jest pysznie.


 Torcik kokosowo-malinowy

ciasto;
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
wkładka kokosowa:
20 dag białej czekolady
1/2 szklanki śmietany 30%
1 wafel kokosowy princessa
3/4 szklanki wiórek kokosowych
masa śmietankowa:
25 dag serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
25 dag malin
dodatkowo:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, żółtka dodać do ubitych białek i wymieszać przy pomocy robota na najmniejszych obrotach. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm średnicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st około 35 minut po upieczeniu ciasto energicznie upuszczamy z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

Wkładka kokosowa:
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.

Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyć z całymi owocami.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekolada i ozdobić owocami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody