czwartek, 18 czerwca 2015

Omleciki z truskawkami

Po południu miałam wizytę u stomatologa :( więc, aby o niej nie myśleć to cały ranek szalałam w kuchni, nalepiłam pierogów z truskawkami, upiekłam kruche ciasteczka ( ale o nich jutro) i coś czego u mnie w domu nie było całe wieki czyli przepyszne omleciki :)
Omleciki z truskawkami

ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki tortowej
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
10 dag truskawek
2 śmietanfiksy
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesiana mąkę i delikatnie wymieszać.
2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i kłaść na nich małe porcje ciasta formując kółka o średnicy około 12 cm.
Piekarnik nagrzać do 170 st z termoobiegiem i wstawić obie blaszki na raz piec około 10 minut, zaraz po upieczeniu bardzo szybko zdejmować omlety z blaszki, ostrożnie zgiąć na pól formując łódeczki i zawijać je ostrożnie w ściereczkę, wystudzić.

Truskawki zmiksować na mus, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksami na koniec delikatnie połączyć z truskawkowym musem.
Masę truskawkowa przełożyć do worka cukierniczego i napełnić nią powstałe z ciasta łódeczki
po napełnieniu  odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.








7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie ;) Kiedyś podobne kupowałam w cukierni, ale takie domowe na pewno są 100x lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te z cukierni ja tez lubię, ale domowe to domowe :)

      Usuń
  2. Nigdy takich nie robiłam ale już wiem, że by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale bardzo mi smakowały :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody