niedziela, 6 kwietnia 2014

Maślane rogale

Rogaliki były u mnie kilka dni temu, ale tak jakoś się zeszło, że przepis dopiero dzisiaj. Domowe pieczywo nawet to najgorsze nam smakuje, lecz te rogale to jedne z lepszych jakie miałam okazję zrobić chrupiąca skórka, mięciutki i rozwarstwiający się środek jednym słowem pycha :)


Maślane rogale 

58 dag zwykłej mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli
6 dag masła
2 dag drożdży
Dodatkowo:
5 dag masła
1 jajko
czarnuszka
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z  cukrem dodać ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać olej, jajka, sok cytrynowy, wyrośnięte drożdże i  rozpuszczone oraz przestudzone masło. Z tych wszystkich składników wyrobić dość długo gładkie i lśniące ciasto ja wyrabiałam około 5 minut robotem, następnie odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować rozpuszczonym dodatkowym masłem, pociąć na trójkąty i zwinąć rogale.
Przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Jajko delikatnie ubić i posmarować nim wyrośnięte rogaliki po wierzchu delikatnie posypać czarnuszką.
Piec w 200 st około 25 minut.
Źródło przepisu






5 komentarzy:

  1. Przyślesz mi kilka :) ?! Wyglądają wspaniale !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytam juz dluuugiii czas Twojego bloga:)
    Ale dzisiaj zaproaszam do mnie na rozdanie bonu na ciuchy :)

    http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody