piątek, 18 kwietnia 2014

Zwierzaki cudaki

Ciasteczka upieczone w specjalnym urządzeniu przeznaczonym do tego celu, wyszły pyszne i kruche choć z ochotą zrobiłabym jeszcze z bardziej waflowego ciasta, więc jeśli ktoś zna taki przepis to będę wdzięczna :)


Zwierzaki cudaki

40 dag mąki pszennej
10 dag cukru
25 dag margaryny
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag masła
2 łyżki zagęszczonego słodkiego mleka
1 łyżka dowolnej wódki 
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajka i przesiana oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką ( powstanie dość gęste ciasto)
Urządzenie do ciasteczek nagrzać i otwory w nich napełnić ciastem piec około 3 minut
po upieczeniu ostrożnie wyjąć z formy i bardzo delikatnie obłamać ciasto które wyszło poza brzegi kształtu foremki.
Krem:
Masło utrzeć z mlekiem na krem pod koniec dodać rozdrobnione okruszki z odłamanego ciasta i wódkę.

Tak przygotowanym kremem napełnić połówki ciastek i przykryć drugą częścią ciasteczka przed podaniem schłodzić.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody