środa, 28 sierpnia 2013

Sernik na herbatnikach

Dzisiaj chciałam pokazać sernik na który zaczerpnęłam przepis tutaj.
Serniczek nie tylko pięknie wygląda, ale i tak smakuje ja od siebie dorzuciłam malinki co tylko dodało mu dodatkowego uroku.

Sernik na herbatnikach

1 kg białego sera
8 jajek
2 opakowania budyniu u mnie waniliowy
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
330 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
herbatniki
malinki
Wykonanie:
Ser skręcić przez maszynkę ( najlepiej dwa razy)
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, następnie ucierając dodawać ser i proszek budyniowy na koniec ser delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek.
Na dnie formy (36 cm na 26 cm)ułożyć herbatniki i wylać na nie masę serową.

Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto około 50 min po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 min po ich upływie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.
Masę śmietankową wylać na wystudzony sernik i od razu poukładać na nim maliny, odstawić do zastygnięcia śmietany.






12 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie się prezentuje ten serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak strasznie lubię ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest idealny dla miłośników tych wypieków

      Usuń
  3. sernik zwykle robię na ciasteczkach digestive, ale te herbatniki też brzmią ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wygląda :-) napewno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda, uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentuje ten sernik :)) Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pycha. Moje było z truskawkami i miętą :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z takimi dodatkami to dopiero musiało być pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody