piątek, 19 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Kupiłam ostatnio gazetę " Pani domu", a w niej znalazłam  przepis na takie rogale.
Dzisiaj upiekłam i stwierdziłam, że na zawsze wpisuję je w swoje wypieki, brak mi słów, aby opisać jak były pyszne.

Drożdżowe rogaliki

230 ml letniego mleka 
40 dag mąki pszennej 
7 gram suchych drożdży 
75 ml oliwy 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru 
dodatkowo: 
sezam lub mak 
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i odstawić na kilka minut.
 Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać oliwę i mleko z drożdżami.
 Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
 Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować, następnie pociąć na trójkąty i zwinąć rogale, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i odstawić na 30 min po tym czasie po wierchu posmarować zimna wodą i posypać sezamem lub makiem.
 Piekarnik nagrzać do 190st i piec rogaliki do 30 min.  








4 komentarze:

  1. A jakby nadziać je od razu płatkami róży w cukrze nadają się, bo poszukuję jakiegoś przepisu na drożdzowe bułeczki bądź rogale, gdzie mogłabym użyć takiego nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto się nie nadaje bo to takie typowe pieczywo i z dżemem osobno lub masełkiem smakowały rewelacyjnie.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody