sobota, 13 lutego 2021

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Ciasteczka wykonane w całości przez moją najmłodszą córkę na jej 14 urodziny :) Gościom smakowały więc myślę, że są godne polecenia.



Składniki:

3 szklanki mąki pszennej 

1 szklanka mielonych orzechów ziemnych

1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki adwokatu o smaku tiramisu

300 gram nutelli

6 dag masła

2 jajka 

1/3 szklanki mleka

opcjonalnie do dekoracji cukier puder lub rozpuszczona czekolada


Wykonanie:

Wszystkie składniki dodać do miski i połączyć ze sobą przy użyciu ręki do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimalnie godzinę. Po schłodzeniu ręcznie formować małe kulki o wielkości orzecha włoskiego. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć na niej kuleczki w lekkich odstępach. Przy układaniu kulek warto trochę je spłaszczyć. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Gdy ciastka ostygną wedle uznania posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody