niedziela, 10 marca 2019

Babka dyniowa z bakaliami

Tłusty czwartek i śledzik już za nami, a to oznacza jedno :) Pora na wielkanocne przepisy :) Koniecznie trzeba coś nowego przetestować i wybrać najlepszą babeczkę, musu z dyni u mnie sporo w słoikach więc dzisiaj babeczka dyniowa.



Babka dyniowa z bakaliami 


1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych śliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
5 dag białej czekolady
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
2 łyżki bułki tartej 
wykonanie:
W misce na sucho wymieszać przesianą mąkę  z pozostałymi suchymi składnikami, szczyptą soli i bakaliami w drugiej misce ubić jajka z olejem i musem z dyni. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką ( tylko do momentu ich połączenia ) na koniec dodać posiekaną białą czekoladę.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i grubo wysypać dodatkowymi orzechami wymieszanymi z bułką tartą, przełożyć do niej całe ciasto.
Piec w temp. 180st około 40-45 minut.

Dodatkową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzoną babkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody