niedziela, 21 października 2018

Torcik piernikowo-dyniowy

Mały torcik przygotowany tak bez specjalnej okazji, smak kremu dyniowy i piernikowy idealnie się połączyły z powidłami śliwkowymi i ciastem czekoladowym. Dzisiaj do warstwy piernikowej użyłam gotowca kupionego w sklepie, ale śmiało można przygotować sobie taki krem w domu przepis


Torcik dyniowo-piernikowy 

ciasto:
7 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka przyprawy do pierników
krem dyniowy:
50 dag serka homogenizowanego naturalnego
30 dag musu z dyni
5-6 łyżek cukru
3 łyżeczki żelatyny
10 dag czekolady gorzkiej 
krem piernikowy:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek kremu piernikowego ze słoika
dodatkowo:
8 łyżek powideł śliwkowych
10 dag mlecznej czekolady
50 ml śmietany 30%
wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodać cukier i ubić na białą oraz szklistą bezę, kiedy beza jest sztywna zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i powoli mieszając dodać po jednym żółtku. Mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiać i delikatnie przy pomocy łyżki wymieszać mieszankę z masą jajeczną. Formę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, następnie piec w temp.180st około 35 minut po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, upuścić na twardą powierzchnię z wysokości około 50 cm.

Upieczone, wystudzone ciasto wyjąc z formy i przeciąć na trzy krążki, następnie dobrze nasączyć je naparem kawy.

Krem dyniowy:
Żelatynę zalać 30 ml wody  po napęcznieniu lekko podgrzewając rozpuścić. Serek homogenizowany wymieszać z cukrem i musem dyniowym na koniec dodać do masy płynną żelatynę, wymieszać. Krem odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia na kilka minut, kiedy krem się zetnie dodać startą na tarce czekoladę, bardzo delikatnie wymieszać.

Krem piernikowy:
Żelatynę zalać minimalna ilością wody, a po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, a na koniec delikatnie wymieszać z kremem piernikowym

Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy, posmarować 6 łyżkami powideł śliwkowych i kremem dyniowym, przykryć drugim, a na nim rozsmarować krem piernikowy na kremie tylko tak delikatnie rozsmarować pozostałymi powidłami, przykryć ostatnim krążkiem z ciasta, odstawić do schłodzenia.

Dodatkową czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem śmietanki i polać polewą schłodzone ciasto, dowolnie ozdobić.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody