czwartek, 19 października 2017

Ciasto z jabłkami

Ciasto to taki zwykły gnieciuch na szybko, ale przepysznie.


Ciasto z jabłkami 

3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
25 dag margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
2 jajka 
2 żółtka
nadzienie:
1 kg jabłek  
2 małe pigwy
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki kaszy manny 

wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka razem z żółtkami i jogurt, szybko, ale dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Owoce pigwy obrać i pokroić w mała kostkę ( jest troszkę twarda), a następnie przełożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować po zagotowaniu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać cukier i po wymieszaniu chwilkę gotować, owoce mają zmięknąć, ale się nie rozpaść. Kaszę wsypujemy do jabłek na sam koniec i tylko mieszamy na wyłączonym już gazie. 

Schłodzone ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ( jest dość luźne i klei się do dłoni dlatego potrzebna jest mąka), cisto podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dnie blaszki ( 22 cm na 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka. Stolnicę delikatnie posypać mąka i rozwałkować drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i delikatnie przenieść na jabłka, widelcem nakłuć w kilku miejscach.
Piec w temp. 180st około 40-45 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody