czwartek, 9 marca 2017

Gulasz z fasolą i warzywami

Gęsta i sycąca potrawa jednogarnkowa z dużą ilością warzyw, mięsa i fasoli, danie idealne kiedy trzeba nakarmić większą ilość głodomorów :)






























Gulasz z fasolą i warzywami 

50 dag mięsa z łopatki wieprzowej
30 dag boczku wędzonego
40 dag białej drobnej fasoli
1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
przyprawy
wykonanie :
Dzień wcześniej namoczyć fasolę, a następnie ugotować na pół miękko w wodzie bez przypraw.
Mięso pokroić w większą kostkę, a marchew, seler i pietruszkę pokroić w troszkę mniejszą kostkę.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz warzywa, wszystko razem chwilkę przesmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonego mięsa dodać ugotowana fasolę razem z wodą w której się gotowała ( z woda nie przesadzamy i jeśli mamy jej dużo to nie wlewamy całej). Do garnka dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę jarzynki,  1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i szczyptę chili, przykryć i gotować do miękkości warzyw i mięsa w trakcie gotowania do garnka dodać zrumieniony na patelni boczek wcześniej pokrojony w kostkę i dodajemy go bez powstałego w trakcie smażenia tłuszczu. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru na koniec posypujemy zieloną pietruszką.




2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody