wtorek, 7 czerwca 2016

Zwykłe bułki pszenne

Przepisy na zwykłe bułeczki zawsze są proste, ale dużo zależy od piekarnika, mój piekarnik z bułeczkami radzi sobie doskonale i dlatego mogę sobie pozwolić na upieczenie takich śliczności na kolację :)




Zwykłe bułki

1 kg mąki pszennej
2 szklanki  wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 białko
mak
wykonanie:
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi  jest troszkę trudne.
Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól i cukier, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki, przy  pomocy końcówki hak zagnieść ciasto i wyrabiać je około 5 minut. Zagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje z których uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.
Piec w temp.200st około 15 minut. 





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody