środa, 1 czerwca 2016

Ciasteczkowe lizaki nr 2

Dzień Dziecka to jeden z tych piękniejszych dni w roku :) i choć dzisiaj pogoda troszkę przeszkadza w świętowaniu  to słodkości na ten dzień muszą być obowiązkowe. Cake pops czyli ciastko na patyku to słodkość idealna na ten dzień :)


Cake pops 

40 dag przesuszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego
10 dag serka mascarpone
2 łyżki nutelli
1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym
dodatkowo:
20 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
wykonanie:
Biszkopt połamać i przełożyć do miski malaksera, następnie zmiksować na okruszki, teraz dodać serek, syrop i nutellę, dokładnie wymieszać.
Powstałą masę ciasteczkową schłodzić w lodówce około 10 minut i ze schłodzonej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć na foli aluminiowej i ponownie wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzony w płynnej czekoladzie koniec patyczka wetknąć w środek kulek z ciasta ( wciskamy tak do połowy kulki), ułożone patyczkami do góry lizaki odstawiamy do zastygnięcia.
Do płynnej czekolady dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie maczać w czekoladzie lizaki i dowolnie dekorować przed zastygnięciem czekolady. Lizaki wbijamy patyczkami w kartonik wtedy ładnie zastygnie na nich czekolada.
Chłodzenie w zamrażarce skraca czas przygotowania, ale sama lodówka też daje radę :)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody