wtorek, 17 maja 2016

Gołąbki z młodej kapusty

 Kiedy tylko na targu pojawiają się główki młodej kapusty to nie mogę przejść obok nich obojętnie i tak katuję rodzinę co drugi dzień kapustą, a to w formie bigosu lub kapusty zasmażanej, a to zupka, surówka lub tak jak dzisiaj gołąbki. Nigdy nie zrozumiem czemu moi bliscy nie podzielają tej miłości do kapusty :)
Mój mąż jeśli chodzi o gołąbki jest tradycjonalistą i najchętniej je takie z ryżu i mięsa z sosem pomidorowym, ale ja i tak od czasu do czasu coś z nimi pokombinuję, a on  musi zjeść to co dostanie na talerzu,  choć wtedy  troszkę pomarudzi :) :)
Dzisiaj gołąbki z ryżu, kaszy pęczak i mięska drobiowego, a do nich sos koperkowy.


Gołąbki z młodej kapusty 

farsz:
1 woreczek ryżu
1 woreczek kaszy pęczak
1/2 kg mięsa drobiowego na gulasz
2 łyżki margaryny
1 cebula
przyprawy
sos:
1 pęczek koperku
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
przyprawy
dodatkowo:
2 główki młodej kapusty 
wykonanie:
Ryż i kaszę ugotować, następnie wysypać do miski, wymieszać i wystudzić. Mięso skręcić na grubych oczkach maszynki  ( można kupić gotowe mielone, ale wtedy jest drobno mielone). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz  pieprzem ziołowym.
W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.
Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.

Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.





4 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi, że dawno juz nie robiłam gołąbków! A z młodej kapusty są jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, narobiłaś mi smaku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody