wtorek, 10 marca 2015

Kokosowa babeczka

Czas pomyśleć o babkach bo Wielkanoc już się zbliża wielkimi krokami  u mnie na pewno będzie ta babeczka bo bardzo nam smakowała. Choć do świątecznej babki użyję tylko tradycyjnych wiórek kokosowych, aby była biała w środku tym razem zsypałam kolorowe przez co uzyskałam fajny kolorek bo smak jest bez zmian czyli pyszny :)  Przepis na babeczkę znalazłam w starym numerze gazetki " Gotuj krok po kroku"


Kokosowa babeczka 

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
1 szklanka mleka
1 cytryna
wykonanie:
Cukier i olej zmiksować razem, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku ( powstanie coś w rodzaju słodkiego majonezu). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do małymi porcjami na zmianę z mlekiem i wiórkami kokosowymi do utartych jajek, kiedy wszystkie składniki się połączą to do ciasta dodać otartą skórkę z cytryny.
Długą foremkę taką jak do keksa 10 cm na 40 cm wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać całe ciasto.
Piec w nagrzanym do 160 st piekarniku około 80 minut po upieczeniu i wystudzeniu babkę po wierzchu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.





Wielkanocne Smaki - edycja V

7 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w akcji "Wielkanocne Babki 2015" :)
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie na pewno skorzystam :)

      Usuń
  2. Takie babki to rewelacja.Są wyjątkowo puszyste;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta była pyszna i bardzo mi przypadła do gustu :)

      Usuń
  3. Musiała pięknie pachnieć kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos tutaj odwalił większość roboty, pachniał zniewalająco :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody