środa, 3 września 2014

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis na to ciasto spisałam w tamtym roku z jednego z blogów, ale niestety nie zapisałam z którego bo pewnie myślałam, że zaraz je upiekę i będę pamiętać źródło przepisu, ale tak się nie stało i przepis przeleżał rok w zeszycie :)
Jeśli jakimś cudem znajdzie się autor przepisu to niech się odezwie, a ja uzupełnię wpis o odpowiednie informacje, a w przepisie nie zmieniłam w nim nic i jest tak jak go spisałam poza białą czekoladą do polania ciasta.
Po krótkich wyjaśnieniach wracam do ciasta  które upiekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni bo jest cudownie pyszne takie mocno czekoladowe i wilgotne po prostu bajeczka :)


Ciasto czekoladowe z cukinią

115 gram masła
1/2 szklanki oleju
20 dag cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 12%
30 dag mąki pszennej
6 dag kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki startej cukinii
5 dag gorzkiej czekolady
wykonanie:
Cukinię po obraniu zetrzeć na grubych oczkach tarki,
masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać olej na zmianę z jajkami po dokładnym wymieszaniu na zmianę dodajemy śmietanę i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia dokładnie miksujemy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy kakao i kawę, a po wymieszaniu cukinię i posiekaną czekoladę.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką, następnie napełnić ją ciastem.
Piekarnik nagrzać do 160st i piec ciasto do suchego patyczka około 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną polewą czekoladową ja polałam białą czekoladą.





1 komentarz:

  1. Mmm, cudownie wilgotne i mocno czekoladowe - to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody