niedziela, 29 czerwca 2014

Zwijane z owocami

Miało być tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami, ale tak w ostatniej chwili zapadła decyzja zwijamy :)


Zwijane z owocami

2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
5 łyżek cukru
3/4 szklanki mleka
2 jajka
10 dag margaryny
2 dag drożdży
kilka kropli aromatu śmietankowego
dodatkowo:
1 szklanka czereśni bez pestek
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki agrestu
4 łyżeczki kisielu z cukrem o smaku cytrynowym
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
kilka kropli wody
wykonanie:
Margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli oraz jajko i jedno żółtko, dolać mleko w którym wcześniej rozpuścić drożdże i płynną margarynę na koniec dodać aromat śmietankowy. Z tych wszystkich składników zagnieść gładkie i lśniące ciasto, następnie odstawić je na minimum godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na dwie części, następnie cienko je rozwałkować ( na długość foremek do keksa) i posypać cieniutką warstwą kisielu i owocami, założyć delikatnie na krótszych bokach  i zwinąć jak roladę.

Zwinięte rolady ułożyć w foremkach do keksa wyłożonych papierem do pieczenia po wierzchu posmarować białkiem z drugiego jajka i odstawić jeszcze na kilka minut, aby ciasto podrosło.
Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec około 25 minut.
Z cukru pudru oraz kilku kropli wody i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier którym udekorować upieczone i wystudzone ciasto
dodatkowo można ozdobić owocami.




4 komentarze:

  1. Oj zwinęłabym ci to ciasto jak nic:)a tak na marginesie to miałam ostatnio pisać żebyś wymyśliła jakąś leciutką, letnią piankę-wchodzę na bloga a tu jak na zamówienie pyszny deser-telepatia działa:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody