środa, 25 września 2013

Dżemik brzoskwiniowo-czekoladowy

Skoro jest możliwe połączenie węgierek z ciemną czekoladą to czemu nie spróbować połączyć brzoskwiń z biała czekoladą ja tak zrobiłam i wyszło pysznie choć przyznam, że gdybym dodała o jedną tabliczkę więcej to efekt był by lepszy choć tak też jest dobrze.




Dżemik brzoskwiniowo-czekoladowy

3 kg brzoskwiń już po obraniu i wypestkowaniu
cukier
30 dag białej czekolady
Wykonanie:
Brzoskwinie po obraniu pokroić na mniejsze kawałki, podlać 1/2 szklanki wody i rozgotować, następnie zmiksować na gładki mus do którego dodać 1 szczyptę soli i cukier ja dałam niecałe 2 szklanki ( ilość cukru zależy od smaku owoców).
Dżem gotować na malutkim palniku, często mieszając  do momentu zgęstnienia. Kiedy stwierdzimy, ze nasz dżem ma odpowiednią gęstość to dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
 Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do góry dnem, aby dżem wystygł.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody