środa, 10 lipca 2013

Drożdżowiec z jagodami

Tym skromnym, ale bardzo pysznym ciastem żegnam się na jakiś czas, dzisiaj rusza u mnie remont kuchni mój mąż obiecuje, że wszystko skończy się w przeciągu dwóch tygodni ja mu nie do końca jednak wierzę w te zapewnienia. Po całym tym zamieszaniu jeszcze ja będę musiała  się nauczyć do obsługi nowego piekarnika, a coś mi mówi, że pierwsza próba użycia zakończy się katastrofą.

Drożdżowiec z jagodami

 60 dag mąki pszennej 
3/4 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru 
3 jajka 
4 dag drożdży 
12 dag masła 
Kruszonka: 
10 dag zimnego masła 
10 dag mąki pszennej 
5 dag cukru 
Dodatkowo: 
2 szklanki jagód 
2 łyżki cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
jajko do posmarowania
Wykonanie:
 Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
 Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą keksówkę.

 Kruszonka:
Zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem do momentu uzyskania kruszonki.

 Formę wysmarować tłuszczem i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto, wierzch posmarować jajkiem i posypać jagodami wymieszanymi z dodatkowym cukrem i mąką ziemniaczaną na koniec posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
 Ciasto piekłam w temp. 180st około 35 min.





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody