wtorek, 5 lutego 2013

Pączkowe kanapeczki

Dzisiaj u mnie w domu był taki mały trening przed czwartkiem i razem z Olą zrobiłyśmy takie pyszne paczki. W pierwszym zamyśle miały to być paczki w kształcie serca z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym, ale po zakończeniu prac nad nimi Hania spojrzała i z poważną minką stwierdziła, że to wygląda jak kanapki więc już tak zostało, a my do kawy mieliśmy Pączkowe kanapeczki :)

Pączkowe kanapeczki


4 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru 
1 szklanka mleka 
5 dag drożdży 
6 dag masła 
2 jajka 
2 łyżki ajerkoniaku 
1 łyżka spirytusu 
szczypta soli 
Dodatkowo: 
1.5 szklanki mleka 
1 budyń śmietankowy 
3 łyżki ajerkoniaku 
3/4 szklanki wiśni z kompotu bez pestek 
smalec do smażenia 
cukier puder do posypania 
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku tylko o temperaturze pokojowej, następnie dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysta masę, następnie dodać do nich przesianą mąkę, sól, rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz drożdże i alkohol, zagnieść gładkie ciasto( jest troszkę luźne).
 Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i delikatnie na niej je rozciągnąć, foremką wyciąć kształt pączków i zostawić na stolnicy jeszcze na 30 min.
 Smalec (najmniej trzy kostki) rozpuścić i usmażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.

 Budyń ugotować na mleku i po przestudzeniu wymieszać z ajerkoniakiem.

 Zimne pączki przeciąć na pół i dół posmarować zimnym budyniem na nim ułożyć wiśnie i przykryć drugą częścią pączka, wierzch posypać cukrem pudrem.

Pączki   można też ozdobić lukrem wtedy nabierają jeszcze ładniejszego wyglądu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody