poniedziałek, 17 grudnia 2012

Keks z ananasem

Dzisiaj odkopany przepis bo jak przystało na okres przedświąteczny trzeba te wszystkie przepisy poodkurzać :) Keks jest u mnie ciastem obowiązkowym na Świątecznym stole  i o ile ja bym bez niego przeżyła to moja Ola już nie :)

Keks z ananasem

30 dag mąki 
20 dag masła 
20 dag cukru 
4 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
20 dag kandyzowanego ananasa (kolorowy) 
5 dag rodzynek 
1/2 szklanki dowolnego wina 
Wykonanie:
 Ananasa i rodzynki zalać winem i odstawić do nasiąknięcia.
Masło utrzeć z cukrem, 2 jajkami i 2 żółtkami na krem, do utartego kremu dodać porcjami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać namoczone ananasy z rodzynkami (jeśli w miseczce został jakiś płyn to trzeba go odlać), wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z 2 białek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy keksowej, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia.
 Piec w temp. 190st 60-65 min.
Zimne ciasto można polać lukrem.



3 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie. Keks to moje ulubione ciasto świąteczne.. ten wygląda baaardzo apetycznie.
    Zapraszam do mnie: kulinarne-zmagania-fate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, ten do świąt już pewnie nie doczeka, ale może upieczesz drugi i będę mogła spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Świąt jeszcze kawał czasu, a keks będzie obowiązkowo:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody