czwartek, 6 grudnia 2012

Śmietankowo-pomarańczowe ciasteczka

Tak pozostając w temacie ciasteczek dzisiaj polecam takie kruche i malutkie ciasteczka z cudownym smakiem skórki pomarańczowej:)

Śmietankowo-pomarańczowe ciasteczka

Ciasto:
75 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
1 jajko
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok pomarańczowy
dodatkowo do dekoracji skórka pomarańczowa
Wykonanie:
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajko, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm, foremka wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce.


 Piekarnik rozgrzać do temp około 190st i piec ciasteczka na złoty kolor.
Upieczone i ostudzone ciasteczka posmarować lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
 Lukier:
W kubku utrzeć cukier puder z niewielką ilością soku pomarańczowego, sok należy dodawać bardzo ostrożnie bo lukier ma być gęsty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody