czwartek, 25 października 2012

Dyniowy piernik

Dzisiaj miała przyjść bratowa na kawę, ale nie dotarła :(, a ja  zaraz po pracy upiekłam pyszny i pachnący piernik z wiśniami które leżą w nalewce więc są cudnie nasączone alkoholem.
Przepis jest po małych przeróbkach, a jego oryginalne wydanie można znaleźć w gazetce "Gotuj krok po kroku".

Dyniowy piernik                  

4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka oleju 
1 szklanka musu z dyni 
2 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 
2 łyżeczki przyprawy do pierników 
wiśnie z nalewki (bez pestek) około 3 łyżek 
2 łyżki posiekanych orzechy
 dodatkowo: 
lukier
Wykonanie:
 Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mus z dyni i olej, całość dokładnie wymieszać. 
W osobnej misce wymieszać na sucho mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. Suche składniki delikatnie połączyć z płynnymi na koniec dodać wiśnie i orzeszki, ciasta nie należy zbyt długo mieszać. 
Przygotować długą foremkę po wysmarowaniu tłuszczem i wysypaniu tartą bułką napełnić ją ciastem. 
Piec około 60 min w temp.170st. 
Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i ozdobić. 





4 komentarze:

  1. Widzę,że puszysty !
    Chciałabym się poczęstować.
    Bardzo ładnie podany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik wyszedł bardzo puszysty i nawet dzisiaj jest świeżutki i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam przyjść, ale to do mnie wpadła koleżanka i nie mogłam jej przecież wygonić :)
    Ale za to byłam dzisiaj... i jeszcze raz wszystkiego najlepszego, samych pysznych i udanych eksperymentów kulinarnych, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody