piątek, 14 sierpnia 2020

Cukiniowo-czekoladowe ciasto z śliwkami

Ciasto z cukinii kojarzy mi się z końcem lata. Połowa sierpnia już za nami, więc czas i w tym roku je upiec. Przepisów ten wypiek jest  już kilka na blogu. Tym razem wersja zmodyfikowana z kawałkami czekolady i śliwkami. Pycha! Ciasto jest wilgotne i nawet trzeciego dnia smakowało wyśmienicie. Swój ciemny kolor zawdzięcza użyciu czarnego kakao, jednak spokojnie można użyć zwykłej wersji. W takim przypadku wypiek będzie jaśniejszy, ale równie smaczny. Kubeczek ze zdjęcia tradycyjnie do nabycia tutaj



Cukiniowo-czekoladowe ciasto z śliwkami

Składniki:

350 g cukinii
300 g mąki pszennej
2 jajka
110 g masła 
250 g cukru
60 g kakao
125 ml oleju
pół szklanki jogurtu naturalnego
50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
śliwki węgierki

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Gdy składniki się połączą nie przerywając ucierania pomału wlewamy olej a następnie jogurt. Suche składniki dodajemy porcjami do masy i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy startą na dużych oczkach i odciśniętą cukinię oraz czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Delikatnie mieszamy Wylewamy na formę o wymiarach 33x22 cm  i układamy śliwki. Pieczemy w 170 st ok. 50 min do suchego patyczka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody