środa, 30 stycznia 2019

Śledzie gotowane w warzywach

Szykuje się mała imprezka :) z nutką %, a wiadomo co najlepiej do tego pasuje, oczywiście śledzik. Zakupiłam  kg zielonych śledzi i powiem od razu, że  nie wiem czym, one się różnią od innych śledzi, wiem jedno polecają je do gotowania. Połowę przygotowałam w warzywach, a resztę smażone w pomidorach, ale o nich innym razem.  Brzmi może dziwnie " gotowane śledzie", ale zapewniam, że to dobry pomysł.





























Śledzie gotowane w warzywach 

10 filetów śledziowych ( śledzie zielone)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 jabłko

2 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
 zalewa:
1 kostka bulion warzywny Vegeta Natur
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru
1 szklanka wody
1/4 szklanka oleju
70 ml octu %
wykonanie:
Filet śledziowe kroimy wzdłuż na pół i zwijamy paseczki w roladki, spinamy wykałaczką.
Cebulę kroimy w piórka i układamy na dnie garnka, na cebuli układamy śledziowe ślimaczki.
Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wykładamy na śledzie.
Do ciepłej wody kruszymy kostkę bulionową, dodajemy sól, cukier, olej i ocet, mieszamy i wlewamy do garnka.
Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na małym palniku, gotujemy 15 minut od momentu zagotowania, następnie odkrywamy garnek i studzimy.
Przed podaniem wykładamy warzywa, a na nich układamy roladki, podajemy z pieczywem.
Najlepsze po odstaniu kilku godzin, wtedy wszystkie smaki sobą przejdą.




Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody