niedziela, 25 listopada 2018

Czekoladowe pierniczki

To mają być pierniczki bo z miodem, ale mi smakują jak czekoladowe ciasteczka. Przygotowane ciasto nie wymaga chłodzenia czy leżakowania, a pierniczki od razu są  mięciutkie, pachnące i pyszne, polecam.


Czekoladowe pierniczki 

40 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
szczypta soli
10 dag miodu płynnego
10 dag stopionego masła
2 jajka
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika oraz z solą i sodą. Do suchych składników dodać całe jajka, wlać płynny miód i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć ciasto piernikowe, wałek posmarować mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm ( nie cieniej) i przy pomocy foremki wyciąć serduszka lub inne kształty. Gdyby ciasto się kleiło to nie dosypujemy do niego mąki, a tylko delikatnie smarujemy blat i ciasto tak, aby ciasto dało się rozwałkować.
Wycięte ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem i pieczemy w temp. 180st około 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad parą i płynną czekolada smarujemy upieczone i wystudzone pierniczki ( dodatkowo można ozdobić posypką). Pierniki odstawiamy do zastygnięcia polewy.










4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody