niedziela, 29 lipca 2018

Keks z marchewką i cukinią

Niby słodkie, niby ciasto, a jednak możemy nie mieć przy nim tak wielkich wyrzutów sumienia bo przecież w swoim składzie ma warzywa :)  tutaj przepis w wersji oryginalnej bo ten jest po małych zmianach.






























Keks z marchewką i cukinią 

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki  przyprawy do pierników
3 jajka
1/2 szklanki oleju
15 dag marchwi
15 dag cukinii
25 dag mieszanki keksowej ( kandyzowane owoce)
wykonanie:
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a cukinię na grubych i odcisnąć z nadmiaru płynu.
Do miski wbić jajka, wymieszać  z cukrem przy pomocy trzepaczki, dolać olej i starte warzywa, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mąkę przesiać,  połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, następnie  do mąki dolać mokre składniki i wymieszać łyżką. na koniec do ciasta dodać mieszankę keksową.
 Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej 25 cm długości, piec w temp. 180 st około 1 godziny.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody