niedziela, 20 października 2013

3 bit

Mój mąż w pracy został poczęstowany tym ciastem i bardzo mu smakowało, a że jeden kawałeczek tylko rozbudził jego apetyt więc  poprosił mnie w domu o to ciasto. Wiele razy miałam ochotę go zrobić, ale jakoś tak mi schodziło i nigdy plany nie zostały zrealizowane, teraz sięgnęłam po pierwszy lepszy przepis i zrobiłam :)
Przepis pochodzi z jednego z ostatnich numerów " Przepisy czytelników" jest bardzo prosty i smaczny choć mój mąż stwierdził, że ten w pracy smakował inaczej :)

3 bit

herbatniki
masa kajmakowa z puszki
1 budyń śmietankowy z cukrem
1.5 szklanki mleka
25 dag margaryny
300 ml śmietany 30%
1 śmietana w proszku " Śnieżka "
czekolada mleczna
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, margarynę utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śnieżki



Na dnie formy 33 cm na 23 cm   ułożyć  warstwę herbatników na niej rozsmarować warstwę masy kajmakowej i przykryć drugą warstwą herbatników na nich wyłożyć całą masę budyniową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami z czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby zastygło i zmiękły herbatniki.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto :) Szybkie i bez pieczenia, a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie i smaczne, mi tez chyba spodoba się na dłużej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody