Babka odkopana w archiwum zdjęć gdyż taką babeczkę robię tylko raz do roku i tylko na Wielkanoc, robię ją tylko raz nie dlatego, że nie lubię, przeciwnie lubię bardzo zwłaszcza taką już podsuszoną maczaną w kawie.
Jeśli coś ma dla mnie znaczenie tradycyjne to musi być tylko raz w roku tak jak rogale z makiem na św Marcina czy wigilijny barszczyk tak ta babka musi być u mnie tylko raz w roku.
Drożdżowa babka
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki mleka3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag masła stopionego
6 żółtek
4 dag drożdży
1 szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
Dodatkowo:
3/4 szklanki ponczu
15 dag polewy czekoladowe
Wykonanie:
Strony
▼
piątek, 30 marca 2012
czwartek, 29 marca 2012
Piaskowa babeczka
W grudniu bardzo mi smakują pierniczki teraz tylko babki lub serniki jak przyjdą Święta to będę przesłodzona i nic nie będę próbować. W trakcie przedświątecznego testowania przepisów wypróbowałam ten który pochodzi z kartki z wyrywanego kalendarza, babka jak to u mnie bywa była za mała, ale cudowna w smaku i pachnąca, a przy tym bardzo puszysta. Efekt jest taki, że jest to druga babka zaliczona do tegorocznych świątecznych wypieków i na tym nie koniec :)
Piaskowa babeczka
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 pomarańczy
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Jajka mieszamy z cukrem i ubijamy do białości, następnie mieszając dosypujemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolewamy olej, kilka kropli aromatu
Piaskowa babeczka
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 pomarańczy
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Jajka mieszamy z cukrem i ubijamy do białości, następnie mieszając dosypujemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolewamy olej, kilka kropli aromatu
środa, 28 marca 2012
Pisanki na ciasteczkach
Takie pisanki są piękną ozdobą Świątecznego stołu, póki co moje już są upieczone bo ciasteczka im dłużej leżą tym są lepsze i dodatkową są świetnym treningiem silnej woli u mojej rodzinki, jak na razie idzie im dobrze :)
Pisanki na ciasteczkach
Pisanki na ciasteczkach
wtorek, 27 marca 2012
Czekoladowa babka
Babki lubię choć nie powinnam ich robić bo nie są dla mojej rodziny wydajne :) Taka babeczka idzie na jedno rozkrojenie ja z dziećmi po kawałeczku, a resztę mężuś podsuwa sobie i tyle widzieli inni babkę. Ta była pyszna, pachnąca i tradycyjnie za mała :)
Ale mimo wszystko powrócę do niej na Święta bo warto.
Czekoladowa babeczka w rumowej polewie
składniki:
12 dag gorzkiej czekolady
12 dag masła
12 dag cukru
4 jajka
7 dag mielonych migdałów
20 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
cukier puder około 1 szklanki
aromat rumowy
Wykonanie:
Ale mimo wszystko powrócę do niej na Święta bo warto.
Czekoladowa babeczka w rumowej polewie
składniki:
12 dag gorzkiej czekolady
12 dag masła
12 dag cukru
4 jajka
7 dag mielonych migdałów
20 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
cukier puder około 1 szklanki
aromat rumowy
Wykonanie:
poniedziałek, 26 marca 2012
Ciasto z masą cytrynową
Przyznam się uczciwie, że to ciasto nawet mnie zaskoczyło bo zabierając się za nie nawet się nie spodziewałam, że uzyskam taki efekt. Wyszło pysznie i pachnąco. Gorąco polecam bo jest bardzo łatwe, taki zwykły biszkopt i gotowana masa i właśnie ta masa nadaje mu tego czegoś :)
Ciasto z masą cytrynową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
cukier puder
gorzka czekolada
sok z 1/2 cytryny
Ciasto z masą cytrynową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
cukier puder
gorzka czekolada
sok z 1/2 cytryny
niedziela, 25 marca 2012
Ucierane ciasto z owocami
Dla mojego męża wszystkie ciasta ucierane smakują jak babki, ale moim zdaniem to on ma za dobrze i w t....:) mu się przewraca. Ja bardzo lubię takie mięciutkie z owocami najlepiej świeżymi, ale jak takich nie mam to robię z mrożonymi lub z kompotu bo wywalanie ich uważam za marnotrawstwo.
Ucierane ciasto z owocami
Ciasto;
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
30 dag mąki
5 jajek
1 mała torebka proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Dodatkowo;
dowolne owoce ja miałam brzoskwinie z syropu i mrożone czereśnie
migdałowe płatki
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem, następnie dodawać na przemian całe jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucierać cały czas do uzyskania gładkiego ciasta.
Prostokątną formę delikatnie natłuścić i wylać ciasto na nim ułożyć owoce i posypać płatkami.
Piec w temp do 180 st około 40 min, po upieczeniu przestudzić i posypać sporą ilością cukru pudru.
Ucierane ciasto z owocami
Ciasto;
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
30 dag mąki
5 jajek
1 mała torebka proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Dodatkowo;
dowolne owoce ja miałam brzoskwinie z syropu i mrożone czereśnie
migdałowe płatki
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem, następnie dodawać na przemian całe jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucierać cały czas do uzyskania gładkiego ciasta.
Prostokątną formę delikatnie natłuścić i wylać ciasto na nim ułożyć owoce i posypać płatkami.
Piec w temp do 180 st około 40 min, po upieczeniu przestudzić i posypać sporą ilością cukru pudru.
czwartek, 22 marca 2012
Duże ciacha
Zabierając się za pieczenie tych ciastek nie do końca miałam w głowie ułożony plan jak mają one wyglądać, wiedziałam tylko, ze musza być kruche i, że chcę wykorzystać w nich wiśnie które są w kompocie. Na koniec powstało coś takiego, może nie były jakoś specjalnie piękne, ale bardzo smaczne :)
Duże ciacha
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny
4 szklanki mąki1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
marmolada
rodzynki
migdały w płatkach
owoce ja miałam wiśnie z kompotu
owoce ja miałam wiśnie z kompotu
lukier
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem
i cukrem waniliowym, dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i odstawić do
schłodzenia.
Kiedy ciasto dobrze się schłodzi na podsypanej mąką
stolnicy cienko je rozwałkować i wyciąć duże ciastka w co drugim wyciąć
otwór. Budyń ugotować na mleku i tylko delikatnie
przestudzić, całe ciastka cienko posmarować marmoladą i przykryć
ciastkiem z otworem który napełnić budyniem na budyniu ułożyć dowolne
owoce( ja użyłam wiśni
bez pestek z kompotu i też bardzo pasowały do całości), posypać
rodzynkami i migdałami.
Piec około 15 -20 min w temp 180 st, po
upieczeniu polać delikatnie lukrem.
Lukier ja zrobiłam taki zwyczajny
czyli 1/2 szklanki cukru pudru roztarłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą.
poniedziałek, 19 marca 2012
Warstwowe ciasto z bananami
Warstwowe lub bardziej kombinowane, ale wyszło bardzo smacznie. Ciasto było wilgotne w smaku i bardzo fajnie się kroiło, nic się nie wylewało, ani nie sypało z niego, a przy czym było bardzo smaczne. Jednym słowem udane cudowanie :)
Warstwowe ciasto z bananami
Ciasto kruche:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 banany
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
Warstwowe ciasto z bananami
Ciasto kruche:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 banany
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
niedziela, 18 marca 2012
Nowe dzieło
Strasznie podoba mi się papierowa wiklina i dzięki temu właśnie ukończyłam swoje drugie dzieło. Koszyczek na zbliżające się Święta i w planach mam już kolejne prace. Polecam ten sposób na relaks bo satysfakcja po ukończeniu koszyka jest ogromna.
piątek, 16 marca 2012
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Dzisiaj odkopałam przepis z którego ciasto gości co jakiś czas w moim domu. Lubię do niego wracać bo ciasto jest smaczne przy czym bardzo proste i stosunkowo tanie. Wiadomo, że nic nie zastąpi świeżych wiśni prosto z drzewa, ale ja wykorzystuję owoce z kompotu i też bardzo fajnie tutaj pasują.
Czekoladowe z wiśniami
ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa wiśniowa:
2 szklanki wiśni bez pestek
1 galaretka wiśniowa
dodatkowo:
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
20 dag polewy czekoladowej
1/2 szklanki wina wiśniowego ja mam swojej produkcji i takiego używam do wypieków
wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
Ciasto wylać do tortownicy (około 25 cm średnicy) i piec w temp.180st.
Masa wiśniowa:
Wiśnie mogą być mrożone, ale ja miałam z kompotu wymieszać z rozpuszczoną i gęstniejącą już galaretką wiśniową. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Czekoladowe z wiśniami
ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa wiśniowa:
2 szklanki wiśni bez pestek
1 galaretka wiśniowa
dodatkowo:
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
20 dag polewy czekoladowej
1/2 szklanki wina wiśniowego ja mam swojej produkcji i takiego używam do wypieków
wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
Ciasto wylać do tortownicy (około 25 cm średnicy) i piec w temp.180st.
Masa wiśniowa:
Wiśnie mogą być mrożone, ale ja miałam z kompotu wymieszać z rozpuszczoną i gęstniejącą już galaretką wiśniową. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
czwartek, 15 marca 2012
Biszkopt z kawową pianka
Takie ciasto nie jest ani bardzo eleganckie, ani strasznie trudne, ale jest bardzo łatwe i smaczne. Robi się je szybko bez większych problemów i do kawki jest idealne. Ja jak nie mam czasu lub natchnienia na robienie czegoś ekstra to zawsze sięgam po takie prościuchy :)
Biszkopt z kawową pianką
Ciasto:
7 jajek
1.5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Kawowa pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
10 dag kawy cappuccino o smaku orzechowym
cukier puder
Dodatkowo:ananas w syropie
Biszkopt z kawową pianką
Ciasto:
7 jajek
1.5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Kawowa pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
10 dag kawy cappuccino o smaku orzechowym
cukier puder
Dodatkowo:ananas w syropie
wtorek, 13 marca 2012
Ciasteczka z orzechami
Za oknem pogoda do niczego bo szaro, buro i ponuro w domu też nie lepiej gdyż jeden kicha, drugi smarka jednym słowem wylęgarnia wirusów, a mnie dopadł leń i coś trzyma strasznie. Córka po powrocie ze szkoły poinformowała mnie o kiermaszu i trzeba coś upiec z tej okazji, pomyślałam sobie o tych ciasteczkach bo są fajne i bardzo proste. Robiłam już je kilka razy i zawsze szybko znikają więc chyba się nadadzą na szkolny kiermasz.
Ciasteczka z orzechami
25 dag masła
20 dag cukru
40 dag mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag migdałów w płatkach
5 dag rodzynek
5 dag białej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
dodatkowo: orzeszki w kolorowej czekoladzie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać małymi porcjami mąką na zmianę z jajkami i proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać migdały, rodzynki i posiekane czekolady, wymieszać.
Natłuścić blaszki i przy pomocy łyżki kłaść porcję ciasta i delikatnie rozciągnąć.
Na wierzchu ciasteczek ułożyć orzeszki delikatnie je wciskając.
Ciasteczka piec około 15 min w temp. 180-190st po upieczeniu zostawić ciastka na blaszce jeszcze kilka minut i dopiero ściągnąć.
Ciasteczka z orzechami
25 dag masła
20 dag cukru
40 dag mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag migdałów w płatkach
5 dag rodzynek
5 dag białej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
dodatkowo: orzeszki w kolorowej czekoladzie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać małymi porcjami mąką na zmianę z jajkami i proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać migdały, rodzynki i posiekane czekolady, wymieszać.
Natłuścić blaszki i przy pomocy łyżki kłaść porcję ciasta i delikatnie rozciągnąć.
Na wierzchu ciasteczek ułożyć orzeszki delikatnie je wciskając.
Ciasteczka piec około 15 min w temp. 180-190st po upieczeniu zostawić ciastka na blaszce jeszcze kilka minut i dopiero ściągnąć.
poniedziałek, 12 marca 2012
Czekoladowy koszyk z różami
Od czasu do czasu mam wenę twórczą :) i muszę się wyżyć na czymś :) Tym razem padło na tort i nie powiem, aby moja rodzina była zawiedziona, a wręcz przeciwnie była bardzo zadowolona :)
Kosz z różami
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Krem czekoladowy:
1/2 litra śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady
2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
dodatkowo:
10 dag chałwy o dowolnym smaku
masa cukrowa
barwniki
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy.
Piec około 30-35 min w temp. 180st.
Krem czekoladowy:
Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką.
Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta. Można też kupić gotowe dekoracje.
Kosz z różami
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Krem czekoladowy:
1/2 litra śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady
2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
dodatkowo:
10 dag chałwy o dowolnym smaku
masa cukrowa
barwniki
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy.
Piec około 30-35 min w temp. 180st.
Krem czekoladowy:
Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką.
Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta. Można też kupić gotowe dekoracje.
piątek, 9 marca 2012
Sękata babka
Przed nami Święta i ja już zaczynam myśleć co tutaj przygotować, mam taką swoją zasadę, że musi być coś sprawdzonego i lubianego oraz obowiązkowo jakaś nowość. Ta babka jest tą nowością od dawna korcił mnie ten przepis który od jakiegoś czasu leżał w mojej szafce, a pochodzi z kalendarza z przed dwóch lat. Aby uniknąć rozczarowania w Święta postanowiłam już teraz wypróbować babeczkę i w razie "wpadki" poszukać coś innego. Przepis okazał się nawet prosty, babka wyszła smacznie i ładnie, może troszkę za mało sękato, ale to moja wina bo za słabo zapiekałam kolejne warstwy ciasta.
Sękata babka
Składniki:
25 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
50 ml rumu
5 dag mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Sękata babka
Składniki:
25 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
50 ml rumu
5 dag mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
czwartek, 8 marca 2012
Drożdżowe róże z makiem
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubiony, jeśli mamy dobry przepis to możemy z niego wyczarować cuda od małych bułeczek po śliczne i pyszne ciasta.
Lubię ten przepis bo jest łatwy, tani i smaczny, dodatkową jego zaletą jest to, że ciasto bardzo łatwo daje się formować w różne kształty. Dzisiaj poszłam na całkowitą łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, ale mimo tego ciasto jest pyszne i pachnące.
Róże makowe
Lubię ten przepis bo jest łatwy, tani i smaczny, dodatkową jego zaletą jest to, że ciasto bardzo łatwo daje się formować w różne kształty. Dzisiaj poszłam na całkowitą łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, ale mimo tego ciasto jest pyszne i pachnące.
Róże makowe
poniedziałek, 5 marca 2012
Nowa miłość
Dzisiaj nie mam nic słodkiego, ale chciałam Wam pokazać moją nową miłość czyli papierową wiklinę. Od jakiegoś czasu zwijam tutki z pasów gazety, a to jest moje pierwsze dzieło, może nie jest idealne, ale i tak jestem z siebie bardzo dumna :)
I nawet dla tego koszyczka odkurzyłam szydełko :)
I nawet dla tego koszyczka odkurzyłam szydełko :)
niedziela, 4 marca 2012
Wiosenne serniczki
Za oknem piękne słoneczko i w powietrzu czuć już wiosnę. Ja zrobiłam tak dla dopełnienia wiosenne serniczki.
Wyszły malutkie, leciutkie i bardzo smaczne z waniliowym serkiem i delikatną kwaskowatością wiśni.
Wiosenne serniczki
Masa serowa;
40 dag serka waniliowego do serników
2 łyżki masła
3 jajka
1 budyń waniliowy
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
2 jabłka
sok z cytryny
1 galaretka wiśniowa
2 szklanki wiśni bez pestek
Wyszły malutkie, leciutkie i bardzo smaczne z waniliowym serkiem i delikatną kwaskowatością wiśni.
Wiosenne serniczki
Masa serowa;
40 dag serka waniliowego do serników
2 łyżki masła
3 jajka
1 budyń waniliowy
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
2 jabłka
sok z cytryny
1 galaretka wiśniowa
2 szklanki wiśni bez pestek
czwartek, 1 marca 2012
Ciasto drożdżowe z gruszkami
W tym tygodniu jakoś tak się leniłam i nic nie piekłam było tylko naleśnikowe szaleństwo. Dzisiaj obiecałam mężusiowi gorące ciasto, ale z pracy wróciłam strasznie zmęczona z bolącymi plecami i już myślałam, że nici z ciasta. Jednak samej mi się już chce zapachu ciasta w domu więc posmarowałam się maściami, w reklamach twierdzą, że ból mija od razu (ale to ściema :) na całego). Ciasto drożdżowe sobie rośnie, a ja wpiszę przepis na nie z załączonym zdjęciem z wcześniejszego wypieku.
Ciasto drożdżowe z gruszkami
Ciasto :
40 dag mąki pszennej
70 g suszonych drożdży
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
17 dag masła
1 jajko
Dodatkowo :
1 kg gruszek
1/2 szklanki dżemu morelowego
4 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Wykonanie:
Do większej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i drożdżami, dolać letnie mleko wymieszane z 5 łyżkami stopionego masła(resztę masła zamrozić), przemieszać wszystko łyżką i dodać jajko, teraz już najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, odstawić na kolejne 30 min.
Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na wyrośniętym placku delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zamrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi ciasto. Piec 40 min w 175st. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać kruszonką lub zaraz po upieczeniu cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z gruszkami
Ciasto :
40 dag mąki pszennej
70 g suszonych drożdży
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
17 dag masła
1 jajko
Dodatkowo :
1 kg gruszek
1/2 szklanki dżemu morelowego
4 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Wykonanie:
Do większej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i drożdżami, dolać letnie mleko wymieszane z 5 łyżkami stopionego masła(resztę masła zamrozić), przemieszać wszystko łyżką i dodać jajko, teraz już najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, odstawić na kolejne 30 min.
Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na wyrośniętym placku delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zamrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi ciasto. Piec 40 min w 175st. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać kruszonką lub zaraz po upieczeniu cukrem pudrem.