Strony

piątek, 30 marca 2012

Babka z archiwum

Babka odkopana w archiwum zdjęć gdyż taką babeczkę robię tylko raz do roku i tylko na Wielkanoc, robię ją tylko raz nie dlatego, że nie lubię, przeciwnie lubię bardzo zwłaszcza taką już podsuszoną maczaną w kawie.
Jeśli coś ma dla mnie znaczenie tradycyjne to musi być tylko raz w roku tak jak rogale z makiem na św Marcina czy wigilijny barszczyk tak ta babka musi być u mnie tylko raz w roku.


Drożdżowa  babka

 1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki mleka3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

10 dag masła stopionego 
6 żółtek 
4 dag drożdży
1 szczypta soli 
1/2 szklanki rodzynek 
Dodatkowo: 
3/4 szklanki ponczu 
15 dag polewy czekoladowe
Wykonanie:

Mleko podgrzać tylko tak, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka jajek utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz przesiana dwa razy mąkę, najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto( trwa to dość długo), na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu u mnie były to 2 łyżki rumu dopełnione wodą ), odstawić do wyrośnięcia.
 Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie napełnić ją ciastem do 1/2 wysokości.
 Piec 15 min w temp. 200st, zmniejszyć temp. do 180st i piec jeszcze 45-50min, ale trzeba jej pilnować bo może się za bardzo zrumienić. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w formie i kiedy wystygnie polać ją pozostałym ponczem. Zimne i nasączone ciasto wyjąć z formy i polać całe polewą czekoladową.







1 komentarz: