Strony

poniedziałek, 12 marca 2012

Czekoladowy koszyk z różami

 Od czasu do czasu mam wenę twórczą :) i muszę się wyżyć na czymś :) Tym razem padło na tort i nie powiem, aby moja rodzina była zawiedziona, a wręcz przeciwnie była bardzo zadowolona :)



Kosz z różami                                                      

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Krem czekoladowy:
1/2 litra śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady
2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
dodatkowo:
10 dag chałwy o dowolnym smaku
masa cukrowa
barwniki
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
 Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy. 
Piec około 30-35 min w temp. 180st. 
 Krem czekoladowy: 
 Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką.
 Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta. Można też kupić gotowe dekoracje. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz