Za oknem piękne słoneczko i w powietrzu czuć już wiosnę. Ja zrobiłam tak dla dopełnienia wiosenne serniczki.
Wyszły malutkie, leciutkie i bardzo smaczne z waniliowym serkiem i delikatną kwaskowatością wiśni.
Wiosenne serniczki
Masa serowa;
40 dag serka waniliowego do serników
2 łyżki masła
3 jajka
1 budyń waniliowy
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
2 jabłka
sok z cytryny
1 galaretka wiśniowa
2 szklanki wiśni bez pestek
Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami, dodać
serek i wymieszać, do masy serowej dodać proszek do pieczenia oraz na
sam koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Na dnie foremek (
u mnie wyszło 18szt) ułożyć po jednym biszkopcie na nim umieścić jabłka
obrane i pokrojone w grubszą kostkę oraz wymieszane z sokiem
cytrynowym, foremki napełnić do 3/4 wysokości masą serową.
Piec w temp.
180 st około 25-30min.
Wiśnie bez pestek ja miałam z kompotu wymieszać
z galaretką rozpuszczoną w 1.5 szklanki wody i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone serniczki zostawić do wystudzenia i kiedy są zimne ułożyć na
wierzchu galaretkę już prawie zastygniętą, odstawić do całkowitego
zastygnięcia.
Przed podaniem wyjąć serniczki z foremek i można dodatkowo
ozdobić, ale to nie jest konieczne bo same w sobie wyglądają bardzo
ładnie.
Przepięknie się prezentują te Twoje serniczki. Aż chce się wprosić do Ciebie na podwieczork ;)
OdpowiedzUsuńśliczniutkie!
OdpowiedzUsuń