Strony

niedziela, 25 marca 2012

Ucierane ciasto z owocami

Dla mojego męża wszystkie ciasta ucierane smakują jak babki, ale moim zdaniem to on ma za dobrze i w t....:) mu się przewraca. Ja bardzo lubię takie mięciutkie z owocami najlepiej świeżymi, ale jak takich nie mam to robię z mrożonymi lub z kompotu bo wywalanie ich uważam za marnotrawstwo.

Ucierane ciasto z owocami

Ciasto; 
3/4 kostki margaryny 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
30 dag mąki
5 jajek
1 mała torebka proszku do pieczenia 
6 łyżek mleka
Dodatkowo; 
dowolne owoce ja miałam brzoskwinie z syropu i mrożone czereśnie
migdałowe płatki 
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem, następnie dodawać na przemian całe jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucierać cały czas do uzyskania gładkiego ciasta.
 Prostokątną formę delikatnie natłuścić i wylać ciasto na nim ułożyć owoce i posypać płatkami.
 Piec w temp do 180 st około 40 min, po upieczeniu przestudzić i posypać sporą ilością cukru pudru. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz