Dzisiaj się rozszalałam i na kolację zrobiłam placuszki z ryżu podane z ciepłym sosem jagodowym.
Placuszki wyszły pyszne takie puchate i pachnące, a sos dodawał im dodatkowo uroku.
Racuszki autorstwa Iwony
3 szklanki ugotowanego ryżu ja użyłam długo ziarnistego ryżu Uncle Ben's
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos jagodowy:
2 szklanki mrożonych jagód
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ryż ugotować i przestudzić, dodać do niego jajka, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleczko, wymieszać dokładnie, aby powstało gładkie, gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć malutkie i rumiane racuszki.
Jagody wymieszać z cukrem i zagotować( nie gotujemy długo, a tylko do momentu zaparzenia się jagód)
Ciepłe racuszki posypać cukrem pudrem i podawać z jagodowym sosem do sosu można dodać troszkę śmietanki.
Przepis dodaję do akcji
Strony
▼
środa, 31 października 2012
Murzynek z ciastkami
Ciasto widziałam już w kilku miejscach więc chyba jest lubiane ja mam przepis z gazety i kiedy potrzebuję coś ładnego, smacznego i sprawdzonego to sięgam po to ciasto.
Murzynek z ciastkami
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
125 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka syropu z owoców
25 dag margaryny
2 budynie kokosowe z cukrem
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
30 dag biszkoptów okrągłych
1 puszka brzoskwiń
powidła śliwkowe koniecznie domowe :)
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Ciasto:
Do ubitych z cukrem jajek, dodać mleko, wodę oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, utrzeć gładkie ciasto i zalać ostrożnie posmarowane powidłami i złożone po dwa biszkopty ułożone w natłuszczonej prostokątnej formie.
Piec w temp.180st około 30min.
Krem:
Z brzoskwiń odlać cały sok (gdyby było zbyt mało soku uzupełnić wodą do 1 szklanki) i zagotować z cukrem, budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance wody, wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać do niej małymi porcjami zimny budyń, całość utrzeć na gładki krem.
Zimne ciasto dobrze nasączyć kawą, posmarować całym kremem i na kremie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, zalać gęstniejącymi galaretkami np. truskawkowymi, odstawić do zastygnięcia.
Murzynek z ciastkami
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
125 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka syropu z owoców
25 dag margaryny
2 budynie kokosowe z cukrem
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
30 dag biszkoptów okrągłych
1 puszka brzoskwiń
powidła śliwkowe koniecznie domowe :)
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Ciasto:
Do ubitych z cukrem jajek, dodać mleko, wodę oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, utrzeć gładkie ciasto i zalać ostrożnie posmarowane powidłami i złożone po dwa biszkopty ułożone w natłuszczonej prostokątnej formie.
Piec w temp.180st około 30min.
Krem:
Z brzoskwiń odlać cały sok (gdyby było zbyt mało soku uzupełnić wodą do 1 szklanki) i zagotować z cukrem, budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance wody, wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać do niej małymi porcjami zimny budyń, całość utrzeć na gładki krem.
Zimne ciasto dobrze nasączyć kawą, posmarować całym kremem i na kremie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, zalać gęstniejącymi galaretkami np. truskawkowymi, odstawić do zastygnięcia.
wtorek, 30 października 2012
Słodkie kosteczki
Dzisiaj coś co mi osobiście się nie podoba i gdyby nie dzieci które są zauroczone tym nowym świętem to nic bym nie robiła, a tak dzisiaj im napiekłam słodkich kosteczek i jutro będą miały co pałaszować:)
Słodkie kosteczki
20 dag margaryny
30 dag mąki
10 dag cukru
1 żółtko jaja
2 łyżki gęstej śmietany
10 dag białej czekolady
czerwony barwnik
Wykonanie:
Na stolnicy posiekać margarynę z cukrem i mąką, dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, a następnie schłodzić.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy szablonu w kształcie kosteczki wyciąć ciastka.
Szablon wycięłam z tektury.
Upiec ciasteczka w temp.180st przez 10 min, wystudzić.
Czekoladę rozpuścić i posmarować nią kosteczki, następnie delikatnie " pobrudzić " czerwonym barwnikiem i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Słodkie kosteczki
20 dag margaryny
30 dag mąki
10 dag cukru
1 żółtko jaja
2 łyżki gęstej śmietany
10 dag białej czekolady
czerwony barwnik
Wykonanie:
Na stolnicy posiekać margarynę z cukrem i mąką, dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, a następnie schłodzić.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy szablonu w kształcie kosteczki wyciąć ciastka.
Szablon wycięłam z tektury.
Upiec ciasteczka w temp.180st przez 10 min, wystudzić.
Czekoladę rozpuścić i posmarować nią kosteczki, następnie delikatnie " pobrudzić " czerwonym barwnikiem i odstawić do zastygnięcia czekolady.
poniedziałek, 29 października 2012
Pyszny jabłecznik
Dzisiaj zabrałam moim znajomym do pracy ciasto, upiekłam je specjalnie dla nich i jestem strasznie zadowolona bo wszystkim bardzo smakowało. Było to moje sprawdzone ciasto i jedno z niewielu które u mnie pojawia się częściej i zawsze znika jako jedno z pierwszych. Nie jest to do końca jabłecznik, ale dominują w nim jabłka dlatego nazywam to jabłecznikiem.
Pyszny jabłecznik
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1/2 litra soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
6 średniej wielkości jabłek
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
Pyszny jabłecznik
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1/2 litra soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
6 średniej wielkości jabłek
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
czwartek, 25 października 2012
Dyniowy piernik
Dzisiaj miała przyjść bratowa na kawę, ale nie dotarła :(, a ja zaraz po pracy upiekłam pyszny i pachnący piernik z wiśniami które leżą w nalewce więc są cudnie nasączone alkoholem.
Przepis jest po małych przeróbkach, a jego oryginalne wydanie można znaleźć w gazetce "Gotuj krok po kroku".
Dyniowy piernik
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka musu z dyni
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
wiśnie z nalewki (bez pestek) około 3 łyżek
2 łyżki posiekanych orzechy
dodatkowo:
lukier
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mus z dyni i olej, całość dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać na sucho mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. Suche składniki delikatnie połączyć z płynnymi na koniec dodać wiśnie i orzeszki, ciasta nie należy zbyt długo mieszać.
Przygotować długą foremkę po wysmarowaniu tłuszczem i wysypaniu tartą bułką napełnić ją ciastem.
Piec około 60 min w temp.170st.
Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i ozdobić.
Przepis jest po małych przeróbkach, a jego oryginalne wydanie można znaleźć w gazetce "Gotuj krok po kroku".
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka musu z dyni
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
wiśnie z nalewki (bez pestek) około 3 łyżek
2 łyżki posiekanych orzechy
dodatkowo:
lukier
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mus z dyni i olej, całość dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać na sucho mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. Suche składniki delikatnie połączyć z płynnymi na koniec dodać wiśnie i orzeszki, ciasta nie należy zbyt długo mieszać.
Przygotować długą foremkę po wysmarowaniu tłuszczem i wysypaniu tartą bułką napełnić ją ciastem.
Piec około 60 min w temp.170st.
Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i ozdobić.
środa, 24 października 2012
Francuskie poduszeczki
Dzisiaj coś na szybko i bardzo łatwo:) jestem zdania, że w każdej domowej lodówce muszą być zapasy drożdży, ciasta francuskiego, jajek i margaryny, a w szafce mąki, cukru oraz proszku do pieczenia u mnie jest jeszcze troszkę innych rzeczy, ale to już nie jest konieczne:). Nie muszą to być ilości hurtowe, a pojedyncze egzemplarze bo one nam w zupełności wystarczą w połączeniu z piwniczymi zapasami kiedy odbierzemy telefon " wstawiaj wodę, wpadnę na kawę" ja po takim telefonie wykonałam w niecałe 30 minut takie oto słodkości :)
Francuskie poduszeczki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 szklanka wypestkowanych wiśni z kompotu
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku budyniowego u mnie o smaku kokosowym
Dodatkowo:
1 jajko
Wykonanie:
Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciastek to proponuję włączyć piekarnik gdyż ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę.
Wiśnie wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.
Ciasto rozwinąć i pociąć na prostokąty na jednym końcu ułożyć porcję nadzienia wiśniowego, przykryć drugim końcem i zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temp. do 200st około 15-20 min., podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Inspiracją do tych słodkości był kompot wiśniowy
Francuskie poduszeczki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 szklanka wypestkowanych wiśni z kompotu
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku budyniowego u mnie o smaku kokosowym
Dodatkowo:
1 jajko
Wykonanie:
Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciastek to proponuję włączyć piekarnik gdyż ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę.
Wiśnie wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.
Ciasto rozwinąć i pociąć na prostokąty na jednym końcu ułożyć porcję nadzienia wiśniowego, przykryć drugim końcem i zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temp. do 200st około 15-20 min., podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Inspiracją do tych słodkości był kompot wiśniowy
wtorek, 23 października 2012
Bułeczki z jagodami
Miało być o dyniach, ale zostawię je na inny czas, a dzisiaj przepis w którym możemy śmiało wykorzystać jagody ze słoiczka czyli ruszamy przetwory przygotowane na zimowe dni.
Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
20 dag cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
3 jajka
5 dag drożdży
6 łyżek masła stopionego
6 łyżek oleju
jagody pasteryzowane w słoiku lub po prostu kompot z jagód :)
cukier kryształ
Wykonanie:
Mleczko kokosowe podgrzać i wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru, dodać 2 jajka, olej i stopione masło, dolać mleczko kokosowe z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody odcedzić z nadmiaru soku.
Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty, dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się, aż pod spód bułki ). Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować trzecim jajkiem, posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 do 30-35 min. Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.
Inspiracją do tych bułeczek był kompot jagodowy
Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
20 dag cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
3 jajka
5 dag drożdży
6 łyżek masła stopionego
6 łyżek oleju
jagody pasteryzowane w słoiku lub po prostu kompot z jagód :)
cukier kryształ
Wykonanie:
Mleczko kokosowe podgrzać i wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru, dodać 2 jajka, olej i stopione masło, dolać mleczko kokosowe z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody odcedzić z nadmiaru soku.
Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty, dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się, aż pod spód bułki ). Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować trzecim jajkiem, posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 do 30-35 min. Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.
Inspiracją do tych bułeczek był kompot jagodowy
niedziela, 21 października 2012
Spacer we mgle
U mnie dzisiaj zamiast słodkiego wpisu tylko kilka zdjęć z poobiedniego spaceru. Mgła wisi od wczoraj w dzień troszkę się przejaśniło, ale teraz widoczność prawie zerowa ja z okna nie widzę sąsiedniego bloku.
Dynie to taka słodka zapowiedź tego co pojawi się już niedługo :)
Spacer był króciutki, ale bardzo przyjemny nawet z tą bielą, po wyjściu z domu świat wyglądał jeszcze tak
Teraz już tak
Dynie to taka słodka zapowiedź tego co pojawi się już niedługo :)
Spacer był króciutki, ale bardzo przyjemny nawet z tą bielą, po wyjściu z domu świat wyglądał jeszcze tak
Teraz już tak
sobota, 20 października 2012
Ciasteczka pełnoziarniste
Kiedy w moim domu pojawił się automat do wypieku ja dziwnym trafem dostałam razem z nim w pakiecie silną potrzebę posiadania różnych gatunków mąki i kupuję każdą jaką spotkam w sklepie. Dzięki temu mam już kilka paczuszek i kilka pomysłów na chleb, dzisiaj jednak z jednej z nich upiekłam ciasteczka, wyszły pyszne i lekko chrupiące prawie tak jak herbatniczki z kawą smakowały cudnie.
Ciasteczka pełnoziarniste
25 dag margaryny
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
Dodatkowo:
śliwki renklody 5-6 sztuk
orzechowy krokant lub posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto bez chłodzenia cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka na środku każdego ułożyć gruby plaster śliwki lekko ją wciskając po wierzchu posypać orzeszkami.
Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w temp. 180 st około 15 min.
Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki i przestudzić.
Ciasteczka pełnoziarniste
25 dag margaryny
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
Dodatkowo:
śliwki renklody 5-6 sztuk
orzechowy krokant lub posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto bez chłodzenia cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka na środku każdego ułożyć gruby plaster śliwki lekko ją wciskając po wierzchu posypać orzeszkami.
Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w temp. 180 st około 15 min.
Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki i przestudzić.
piątek, 19 października 2012
Domowa nutella
Tak naprawdę nie wiem czy mogę to tak nazwać, ale w smaku i wyglądzie przypomina mi właśnie ten produkt. Dziewczynom bardzo smakowała i na śniadanie zjadły z ciepłymi jeszcze bułeczkami.
Ja wolę wersję łyżeczkową prosto ze słoiczka lub na herbatniczkach :)
Domowa nutella
1,5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
15 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
2 łyżki orzechowego krokantu
Wykonanie:
Orzechy zmielić przy pomocy robota, na szybkich obrotach miksować kilkanaście minut do momentu kiedy zrobi się z nich gładka i troszkę oleista pasta w trakcie miksowania dodać miód. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem i dodać do orzechów, dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do słoiczka na wierzchu nasypać warstwę krokantu.
Ja wolę wersję łyżeczkową prosto ze słoiczka lub na herbatniczkach :)
Domowa nutella
1,5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
15 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
2 łyżki orzechowego krokantu
Wykonanie:
Orzechy zmielić przy pomocy robota, na szybkich obrotach miksować kilkanaście minut do momentu kiedy zrobi się z nich gładka i troszkę oleista pasta w trakcie miksowania dodać miód. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem i dodać do orzechów, dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do słoiczka na wierzchu nasypać warstwę krokantu.
środa, 17 października 2012
Jesienne muffinki
Dzisiaj u mnie była piękna jesień i ja tak pozostając w temacie tej pięknej jesieni oraz wczorajszej weny na muffinki chciałam Wam pokazać coś co powstało w mojej kuchni, a mianowicie malutkie zielone jabłuszka, które wyszły pyszniutkie, takie wilgotne i słodziutkie.
Jesienne muffinki
10 dag miękkiego masła
10 dag cukru
12,5 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka lekko ubita startych na grubej tarce jabłek
Dodatkowo:
zielony lukier
cukrowe listki
paluszki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamon, utrzeć gładkie ciasto, na koniec połączyć z tartymi jabłkami( jabłka lepiej wybrać takie mniej soczyste).
Ciastem napełnić foremki do muffinek do 2/3
Jesienne muffinki
10 dag miękkiego masła
10 dag cukru
12,5 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka lekko ubita startych na grubej tarce jabłek
Dodatkowo:
zielony lukier
cukrowe listki
paluszki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamon, utrzeć gładkie ciasto, na koniec połączyć z tartymi jabłkami( jabłka lepiej wybrać takie mniej soczyste).
Ciastem napełnić foremki do muffinek do 2/3
wtorek, 16 października 2012
Dyniowe muffiny
Dzisiaj było u mnie bardzo muffinkowo lub babeczkowo, zwał jak zwał, ale było pysznie:)
Zrobiłam tyle ciasta, że brakło mi foremek i zamiast małych muffinek wyszły mi muffiny w dużym rozmiarze :), wyszły pyszne i bardzo pachnące.
Dyniowe muffiny
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
24 dag musu z dyni
3/4 szklanki wody
Orzechowa posypka:
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 kostki stopionej margaryny
1/2 szklanki krokantu orzechowego
Zrobiłam tyle ciasta, że brakło mi foremek i zamiast małych muffinek wyszły mi muffiny w dużym rozmiarze :), wyszły pyszne i bardzo pachnące.
Dyniowe muffiny
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
24 dag musu z dyni
3/4 szklanki wody
Orzechowa posypka:
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 kostki stopionej margaryny
1/2 szklanki krokantu orzechowego
poniedziałek, 15 października 2012
Różowy torcik z ciepłymi lodami
Przechodząc obok cukierni nie mogłam powstrzymać się od kupienia kilku cudownych ciepłych lodów i od pierwszej chwili wiedziałam, że będzie to coś co połączę z tortem który miał być słodki i różowy. Torcik jak to z torcikami bywa był na małą uroczystość i oczywiście był pyszny, wszystkich interesował kawałek tylko kawałek z lodem, których niestety było mniej jak ucztujących :)
Różowy torcik z ciepłymi lodami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 czerwona galaretka
1 szklanka malin ja użyłam sosu malinowego http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/08/malinowo-czekoladowy-sos-do-deserow.html
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
ciepłe lody
wiśnie z nalewki
1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam ze swojego ulubionego przepis bo zawsze się udaje.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżek zimnej wody do białek pod koniec ubijania dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Ja chciałam, aby biszkopt był wysoki więc wlałam ciasto do małej formy(22cm średnicy) przez co ciasto piekło mi się troszkę dłużej bo około 45 -50 min w temp. 170st.
Masa serowa:
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać ser na koniec dodać połowę słoiczka sosu malinowego lub 1/2 szklanki pogniecionych malin oraz zimną galaretkę . Teraz masę już bardzo ostrożnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby prawie zastygła.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki i przełożyć gęstą masą serową, wierzch i boki też posmarować, dodatkowo z masy wycisnąć dookoła ciasta wysokie różyczki.
Resztkę malin rozsmarować na środku ciasta i ułożyć na niej galaretkowe kostki zrobione z dodatkowej galaretki rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody i odstawionej do zastygnięcia.
Wierz ciasta udekorować lodami i wiśniami, boki posypać wiórkami z czekolady.
Tort odstawić do zastygnięcia.
I jeszcze chciałam Wam pokazać z jakim jesiennym bukiecikiem pomaszerowała dzisiaj do przedszkola moja Hania z okazji wczorajszego święta:)
Różowy torcik z ciepłymi lodami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 czerwona galaretka
1 szklanka malin ja użyłam sosu malinowego http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/08/malinowo-czekoladowy-sos-do-deserow.html
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
ciepłe lody
wiśnie z nalewki
1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam ze swojego ulubionego przepis bo zawsze się udaje.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżek zimnej wody do białek pod koniec ubijania dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Ja chciałam, aby biszkopt był wysoki więc wlałam ciasto do małej formy(22cm średnicy) przez co ciasto piekło mi się troszkę dłużej bo około 45 -50 min w temp. 170st.
Masa serowa:
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać ser na koniec dodać połowę słoiczka sosu malinowego lub 1/2 szklanki pogniecionych malin oraz zimną galaretkę . Teraz masę już bardzo ostrożnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby prawie zastygła.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki i przełożyć gęstą masą serową, wierzch i boki też posmarować, dodatkowo z masy wycisnąć dookoła ciasta wysokie różyczki.
Resztkę malin rozsmarować na środku ciasta i ułożyć na niej galaretkowe kostki zrobione z dodatkowej galaretki rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody i odstawionej do zastygnięcia.
Wierz ciasta udekorować lodami i wiśniami, boki posypać wiórkami z czekolady.
Tort odstawić do zastygnięcia.
I jeszcze chciałam Wam pokazać z jakim jesiennym bukiecikiem pomaszerowała dzisiaj do przedszkola moja Hania z okazji wczorajszego święta:)
niedziela, 14 października 2012
Orzechowy krokant
Sobota minęła mi bardzo produktywnie i w kuchni powstało sporo pysznych rzeczy, które powolutku tutaj dodam. Zacznę od krokantu orzechowego który pojawi się w kilu innych smakołykach, zrobiłam go sporo bo orzeszki bardzo ładnie się łupały. Jeśli ma ktoś nadmiar orzeszków to polecam zrobienie gdyż taki krokant przechowywany w szczelnym pojemniczku jest pysznym dodatkiem do deserów i smakuje lub nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tego produkowanego przez drogie firmy.
Orzechowy krokant
2 łyżki masła
100g posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
Wykonanie:
Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą, kiedy krokant jest jeszcze ciepły trzeba go przemieszać gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.
Orzechowy krokant
2 łyżki masła
100g posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
Wykonanie:
Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą, kiedy krokant jest jeszcze ciepły trzeba go przemieszać gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.
piątek, 12 października 2012
Drożdżowe ciasto z jabłkami
Przepis na to ciasto drożdżowe (takie bazowe) jest moim ulubionym i bardzo często z niego korzystam. Co byśmy na niego nie ułożyli i czym posypali to zawsze wychodzi pyszne, takie leciutkie i puchate, nawet na drugi dzień zachwyca smakiem. W moim domu taka blaszka rozchodzi się w ciągu jednego dnia i nawet do końca ciasto na niej nie wystygnie.
Drożdżowe ciasto z jabłkami
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
10 dag margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie;
Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne). Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.
Drożdżowe ciasto z jabłkami
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
10 dag margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie;
Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne). Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.
czwartek, 11 października 2012
Miodowo-korzenne gruszki
Miałam w domu ostatnio pyszne gruszki i strasznie było mi szkoda pakować je do słoików, ale chęć skorzystania z nich w zimowe dni była silniejsza i dzięki temu powstało kilka słoiczków na czarną godzinę :), a ja już czuję smak świątecznego murzynka z tymi gruszkami.
Miodowo-korzenne gruszki
Miodowo-korzenne gruszki
środa, 10 października 2012
Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami
Postanowiłam zgłębić temat dyni do końca i poznać jej smaki w różnych potrawach, wczoraj było ciasto które mi bardzo smakowało, a dzisiaj zrobiłam dżem który wyszedł obłędnie pyszny i wprawił mnie w bardzo dobry nastrój i już mam pomysł na bułeczki, ale one jutro:)
Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami
Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami
wtorek, 9 października 2012
Ciasto dyniowe
Jest to moje pierwsze w życiu ciasto z dynią i oryginalny przepis na nie znajdziecie tutaj, moja wersja jest taką wersją troszkę zubożoną lecz nie mniej pyszną. Swoją drogą jestem bardzo mile zaskoczona jego smakiem bo jak do tej pory miałam tylko kontakt z dynią w kompocie i do głowy nawet mi nie przyszło, że ciasto może być tak pyszne.
Dynia która miałam była ogromna i już porobiłam mrożone zapasy na inne czasy i inne przepisy:)
Ciasto dyniowe
Ciasto:
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 gag cukru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
4 jajka
skóra i sok z jednej cytryny
25 dag zmiksowanego musu z dyni
20 dag masła
Krem na wierzch:
5 dag masła
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia i sodą. W misce ubić jajka, dodać do nich rozpuszczone i przestudzone masło i cały czas ubijając dosypywać porcjami suche składniki na koniec połączyć z dyniowym musem.
Tortownicę(25cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temp. 180st około 1 godz.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, a wierzch posmarować masą z utartego serka z masłem i cukrem pudrem, dowolnie ozdobić.
Dynia która miałam była ogromna i już porobiłam mrożone zapasy na inne czasy i inne przepisy:)
Ciasto dyniowe
Ciasto:
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 gag cukru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
4 jajka
skóra i sok z jednej cytryny
25 dag zmiksowanego musu z dyni
20 dag masła
Krem na wierzch:
5 dag masła
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia i sodą. W misce ubić jajka, dodać do nich rozpuszczone i przestudzone masło i cały czas ubijając dosypywać porcjami suche składniki na koniec połączyć z dyniowym musem.
Tortownicę(25cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temp. 180st około 1 godz.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, a wierzch posmarować masą z utartego serka z masłem i cukrem pudrem, dowolnie ozdobić.