Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami
1 kg musu z dyni
1 kg gruszek
1 cytryna
około 1,5 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
Wykonanie:
Dynię upiec w piekarniku do miękkości(moja była duża i zrobiłam całą na raz więc piekłam ją około 1 godz w temp 180st) po upieczeniu oddzielić 1 kg miąższu i zmiksować.
Bardzo dojrzałe gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie rozgotować do gruszek dodać mus z dyni, sok z jednej cytryny i cukier( cukier dodawać porcjami, aby nie było za słodkie, gdyż dużo słodyczy dają gruszki), wszystko razem smażyć do zgęstnienia, pod koniec dodać uprażone na suchej patelni orzechy.
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Musi smakować doskonale! Przepis zapisuję, zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz dynię to będzie Ci smakować.
OdpowiedzUsuńWitam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.
OdpowiedzUsuńWiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,
Valenciagastronomic.blogspot.com.es
W moim blogu mam tłumacza dla języka
Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin