Ciasto widziałam już w kilku miejscach więc chyba jest lubiane ja mam przepis z gazety i kiedy potrzebuję coś ładnego, smacznego i sprawdzonego to sięgam po to ciasto.
Murzynek z ciastkami
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
125 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka syropu z owoców
25 dag margaryny
2 budynie kokosowe z cukrem
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
30 dag biszkoptów okrągłych
1 puszka brzoskwiń
powidła śliwkowe koniecznie domowe :)
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Ciasto:
Do ubitych z cukrem jajek, dodać mleko, wodę oraz mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę, utrzeć gładkie ciasto i zalać ostrożnie posmarowane
powidłami i złożone po dwa biszkopty ułożone w natłuszczonej
prostokątnej formie.
Piec w temp.180st około 30min.
Krem:
Z brzoskwiń odlać cały sok (gdyby było zbyt mało soku uzupełnić wodą do
1 szklanki) i zagotować z cukrem, budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance
wody, wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać do niej małymi porcjami zimny budyń, całość
utrzeć na gładki krem.
Zimne ciasto dobrze nasączyć kawą, posmarować całym kremem i na kremie
ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, zalać gęstniejącymi
galaretkami np. truskawkowymi, odstawić do zastygnięcia.
Super ciacho :-)
OdpowiedzUsuńI jakie ładne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Basiu, bardzo dziękuję za miłe słowa i przesyłam pozdrowienia :)
Usuńbardzo fajny pomysł:D
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego ciasta nie widziałam i nie jadłam
ale kusi mnie i podoba mi się bardzo:)
przepis zapisuję i wypróbuję:D
Ciasto polecam bo jest pyszne.
Usuń