Sernik dyniowy
Spód:
ok. 375g pierniczków bez nadzienia i lukru
90 g masła
Masa serowa:
750 g sera do serników
ok. 3/4 szkl cukru
3 jajka
troszkę ponad 1 szkl musu z dyni
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Kruszonka:
105 g masła
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl kakao
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Wykonanie:
Spód:
Pierniki zmielić i zalać rozpuszczonym masłem. Wymieszać, wyłożyć do formy o wymiarach 30x22 cm i dokładnie docisnąć.
Masa:
Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, mus z dyni i przyprawę do piernika. Wylać na spód.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy w kruszonkę. Wykładamy na ser.
Pieczemy w 170 st ok. 50-55 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz