Został mi biszkopt, więc na szybko dokupiłam waniliowy serek, maliny i w ten oto sposób powstał szybki serniczek.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń w proszku u mnie smak biszkoptowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg waniliowego sera w wiaderku
400 ml śmietanki 30%
6 łyżeczek żelatyny
3-4 łyżki cukru
pojemniczek malin
Wykonanie:
Całe jajka ubić do białości z cukrem do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesiana z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 części, nasączyć kawą
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem, śmietankę ubić. Wymieszać razem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i zmiksować z masą serową. Delikatnie wmieszać maliny.
Ser wyłożyć na biszkopt. Można trochę odłożyć na wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz