Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatnia chwila by upiec to pyszne ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
Brownie:
125 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 ml wody
2 łyżki likieru amaretto
5 jajek
180 g cukru
1/4 szkl mąki
Mus:
ok. 450 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
150 g cukru
500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Masło, czekoladę, wodę i likier podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Białka ubić z resztą cukru. Masę z żółtek połączyć z czekoladową. Wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać, a na koniec delikatnie połączyć z białkami. Piec w 160 st przez ok 30 min w formie 21 cm x 28 cm. Ciasto całkowicie wystudzić.
Mus:
Truskawki zblendować, dodać cukier i galaretkę, podgrzewać na małym ogniu, aż galaretka i cukier się rozpuści. Całkowicie ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z musem. Wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Na koniec rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto
Bardzo fajnie i smacznie wyglądający przepis! Muszę go kiedyś wypróbować, bo jest taki idealny pod moje smaki:)
OdpowiedzUsuń