Prosty wiosenny obiad, do którego idealnie będą pasować ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty.
Kurczak w sosie z szparagami
ok 500 - 600 g filetu z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
szklanka bulionu
ok. 1/2 szklanki śmietanki 30%
zielona pietruszka
koperek
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy z patelni. Szparagi myjemy, odłamujemy twardy koniec i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnię po kurczaku. Zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Następnie dokładamy kurczaka i wszystko gotujemy, aż szparagi odrobinę zmiękną. Dolewamy śmietankę, doprawiamy, wsypujemy posiekany koperek i gotujemy ok. 5 min. Na koniec sos można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w wodzie. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz