Strony

środa, 14 kwietnia 2021

Kurczak w sosie z szparagami

Prosty wiosenny obiad, do którego idealnie będą pasować ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty.



Kurczak w sosie z szparagami


ok 500 - 600 g filetu z kurczaka

1 pęczek zielonych szparagów

szklanka bulionu

ok. 1/2 szklanki śmietanki 30%

zielona pietruszka

koperek

sól

pieprz

olej


Wykonanie:

Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy z patelni. Szparagi myjemy, odłamujemy twardy koniec i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnię po kurczaku. Zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Następnie dokładamy kurczaka i wszystko gotujemy, aż szparagi odrobinę zmiękną. Dolewamy śmietankę, doprawiamy, wsypujemy posiekany koperek i gotujemy ok. 5 min. Na koniec sos można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w wodzie. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz