Składniki:
100 g margaryny
0,5 kg sera do serników w wiaderku
1/2 szklanki cukru pudru
200 g białej czekolady
300 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
200 g białej czekolady (do wykonania skorupek)
Puszka brzoskwiń w syropie (jako żółtko)
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, gdy będzie utarta, dodać ser cały czas ucierając. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić i gdy będzie już chłodniejsza dodać do masy z sera i wymieszać. Czekoladę rozpuścić i połączyć z masą. Bitą śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z naszą masą. Aby mieć skorupki należy rozpuścić białą czekoladę, posmarować formę w kształcie połówek jajek i odstawić do zamrażarki, by zastygła. Po tym czasie posmarować drugą warstwę czekolady i ponownie wstawić do zamrażarki. Kiedy skorupki będą zastygnięte, wlać do nich masę i włożyć po jednej połówce brzoskwini tak, by wyglądała jak żółtko przeciętego jaja. Gdy mamy wszystkie jaja gotowe, schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia.
Składniki na sernik z reszty masy:
pozostała masa serowa
herbatniki
brzoskwinie z puszki
1 galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody i odstawić do wystygnięcia. Herbatniki wyłożyć na spód tortownicy i zalać masą serową. Na masie ułożyć połówki brzoskwiń i na nie wylać gęstniejącą galaretkę. Galaretka musi być zimna i lekko ścięta ale wciąż na tyle płynna, by dało się ją wylać. Gotowy sernik odstawić do lodówki na czas całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz