Krem czekoladowy w tym cieście smakuje prawie jak lody czekoladowe. Do tego ciasto jest bez pieczenia, proste i niesamowicie pyszne. Przepis oryginalny pochodzi z tej strony. Kubeczki ze zdjęcia można nabyć tutaj
Składniki na formę 24x24cm
Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%
200 g czekolady deserowej
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl wody
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl wody
Dodatkowo:
2 opakowania herbatników
ok 450 g masy kajmakowej
1 słoik dżemu wiśniowego
ok 200 g sezamu
Wykonanie:
Krem czekoladowy:
Czekoladę z kremówką rozpuszczamy na parze i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy by chwilę ostygła. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wlewamy czekoladę i delikatnie mieszamy.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy aby ostygła. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy
Sezam podprażamy na suchej patelni i zostawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki układamy w formie i smarujemy połową masy kajmakowej. Posypujemy połową sezamu i smarujemy kremem czekoladowym. Układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy resztą kajmaku, posypujemy resztą sezamu odkładając trochę aby posypać wierzch i smarujemy dżemem. Smarujemy kremem śmietankowym i posypujemy resztą sezamu. Wkładamy do lodówki na całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz