Strony

czwartek, 24 kwietnia 2014

Pomidory z grilla

Niektórzy już po otwarciu nowego sezonu grillowego u mnie takie wielkiego otwarcia nigdy nie ma bo w większości korzystam z grilla elektrycznego, a na nim o każdej porze roku można przygotować takie rarytasy.


Pomidory z grilla 


4 duże pomidory 
1 woreczek ugotowanego ryżu 
4 plastry żółtego sera 
1/2 czerwonej cebuli 
szczypta płatków chilli 
sól 
cukier 
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Pomidory umyć i wytrzeć do sucha, następnie odciąć góry z pomidorów i z większej części pomidora łyżką wydrążyć środki. 
To co wyjęliśmy z pomidora pokroić w kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu, do ryżu dodać jeszcze pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane listki bazylii i doprawić do smaku solą i chilli ewentualnie pieprzem, całość ma być wyraźnie pikantna. 
Miseczki które powstały z pomidorów wewnątrz delikatnie posypać cukrem i napełnić ryżem na ryż położyć plaster sera i przykryć odciętą wcześniej górą z pomidorów. 
Pomidory zawinąć w folię aluminiową i położyć na gorącym grillu, grillować około 15 min bo jak będziemy dłużej to pomidor za bardzo nam zmięknie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz