Dzisiaj tak bardziej na słono i smutno bo bułeczki są pyszne choć bladziutkie gdyż z mojego piekarnika poszły kłębu dymu i nie miały jak się zrumienić. W domu smutek bo ja bez piekarnika to jak bez ręki, ale jest nadzieje bo dzisiaj ma przyjść fachowiec w postaci złotych rączek mojego brata i może coś się da z tym zrobić, a jak nie to czeka mnie wydatek, ale to potem, a teraz przepis na te cudaczki :)
Bułeczki z bobem
Ciasto:
35 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2 dag drożdży
1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
1 szklanka gotowanego bobu
1 czerwona cebula
tymianek
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, wkruszyć do niej drożdże, dolać oliwę i
wodę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki około 5 min i odstawić do
wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać połowę bobu i ponownie
delikatnie wymieszać( ciasto jest dosyć klejące więc trzeba używać mąki
do maczania dłoni)
Z ciasta uformować płaskie bułki ( 4 sztuki) i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Na
wierzchu bułek ułożyć resztę bobu, lekko go wciskając, następnie cebulę
pokrojona w piórka i wszystko posypać delikatnie solą i tymiankiem.
Piec w temp. 190 st do 20 min.
Strony
▼
sobota, 30 czerwca 2012
czwartek, 28 czerwca 2012
Torcik z ogromną ilością owoców
Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiam taką porę roku, wszędzie pełno kolorów i owoców od czasu do czasu tylko deszcz wszystko popsuje, ale on też jest potrzebny wiec mu to wybaczam:) Wczoraj nazbierałam na działce truskawki, czereśnie oraz troszkę porzeczki i w pierwszej wersji miał być kompot, ale potem coś mnie natchnęło i zaszalałam z ciastem które jest pyszniutkie choć zdaniem mojej rodziny tylko zbyt długo musieli czekać na pierwszy kawałek.
Torcik z owocami
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
2 szklanki kompotu
25 dag masła
1 galaretka wiśniowa
1 budyń śmietankowy
Bita śmietana:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru białego
1 kg czereśni
truskawki
porzeczki
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli i na koniec dodać cukier, ubijać nadal do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st , niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu.
Czereśnie wydrylować z pestek na patelni zrobić syrop z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody do gęstego syropu dodać czereśnie bez pestek i zagotować w syropie, następnie odcedzić z syropu i wystudzić. Do odcedzonego syropu dolać wodę tak, aby płynu było 2 szklanki i na tym ugotować budyń do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń z galaretką dokładnie wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem pod koniec ostrożnie wymieszać z czereśniami.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, zimną żelatynę ubić ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy wyłożyć całą masę budyniową na nią wyłożyć bitą śmietanę i posypać sporą ilością owoców, następnie ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
Torcik z owocami
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
2 szklanki kompotu
25 dag masła
1 galaretka wiśniowa
1 budyń śmietankowy
Bita śmietana:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru białego
1 kg czereśni
truskawki
porzeczki
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli i na koniec dodać cukier, ubijać nadal do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st , niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu.
Czereśnie wydrylować z pestek na patelni zrobić syrop z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody do gęstego syropu dodać czereśnie bez pestek i zagotować w syropie, następnie odcedzić z syropu i wystudzić. Do odcedzonego syropu dolać wodę tak, aby płynu było 2 szklanki i na tym ugotować budyń do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń z galaretką dokładnie wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem pod koniec ostrożnie wymieszać z czereśniami.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, zimną żelatynę ubić ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy wyłożyć całą masę budyniową na nią wyłożyć bitą śmietanę i posypać sporą ilością owoców, następnie ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
wtorek, 26 czerwca 2012
Bułki z jagodami
Dzisiaj jeszcze przepis na bułeczki które były upieczone przed wyjazdem i zabrane w drogę, a już od jutra dzięki pogodzie która nie zachęca do spacerów będą nowe słodkości :)
Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 litra mleka
12 dag masła
Dodatkowo:
około 1 litra jagód
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku razem z 1 łyżką cukru i mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i większą szklanką wyciąć krążki, dnem mniejszej szklanki maczanym w mące w krążkach zrobić dołki. przełożyć ja na natłuszczoną blaszkę i każdą posmarować jajkiem.
Jagody wymieszać z cukrem i suchym budyniem, następnie łyżką lekko je ubijając ułożyć w otworach na bułeczkach. Bułki przed pieczeniem jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, można je dodatkowo posypać kruszonką.
Piec w temp. 180st do 25 min.
Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 litra mleka
12 dag masła
Dodatkowo:
około 1 litra jagód
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku razem z 1 łyżką cukru i mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i większą szklanką wyciąć krążki, dnem mniejszej szklanki maczanym w mące w krążkach zrobić dołki. przełożyć ja na natłuszczoną blaszkę i każdą posmarować jajkiem.
Jagody wymieszać z cukrem i suchym budyniem, następnie łyżką lekko je ubijając ułożyć w otworach na bułeczkach. Bułki przed pieczeniem jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, można je dodatkowo posypać kruszonką.
Piec w temp. 180st do 25 min.
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Ciepłe lody
Mimo, że jestem w domu od soboty to coś nie mogę się zorganizować i zabrać za kucharzenie na większą skalę jak tylko obiad, dlatego dzisiaj tylko deser który powstał przed wyjazdem i z braku czasu nie został tutaj dodany. Lody wyszły jak te zapamiętane z czasów dzieciństwa choć teraz były dla mnie za słodkie, a moim dzieciaczkom bardzo smakowały.
Ciepłe lody
3 białka
1.5 szklanki cukru
1/2 suchej galaretki truskawkowej
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
wafelki
dowolne owoce ja miałam jagody i truskawki które bardzo tutaj pasowały swoją kwaskowatością .
Wykonanie:
Jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka i dodać do nich wodę oraz cukier z galaretką. Mikserem ubić tylko do spienienia i wymieszania się składników.
W garnku zagotować wodę i na parze ustawić miskę z bezą, na najwyższych obrotach miksera ubijać do zgęstnienia trwa to około 10 min.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią waflowe miseczki, udekorować owocami.
Gotowe lody schłodzić w lodówce.
Ciepłe lody
3 białka
1.5 szklanki cukru
1/2 suchej galaretki truskawkowej
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
wafelki
dowolne owoce ja miałam jagody i truskawki które bardzo tutaj pasowały swoją kwaskowatością .
Wykonanie:
Jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka i dodać do nich wodę oraz cukier z galaretką. Mikserem ubić tylko do spienienia i wymieszania się składników.
W garnku zagotować wodę i na parze ustawić miskę z bezą, na najwyższych obrotach miksera ubijać do zgęstnienia trwa to około 10 min.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią waflowe miseczki, udekorować owocami.
Gotowe lody schłodzić w lodówce.
niedziela, 24 czerwca 2012
Po przerwie :)
Witam po malutkiej przewie, ale miałam pierwszy w tym roku urlop i wyjazd z rodzinką nad morze . Odpoczęłam i naładowałam akumulatorki, teraz mogę czekać na kolejne kilka dni wolnego w trakcie których wybieram się w góry.
Kilka zdjęć z wyjazdu :) Morze przed burzą i po burzy oraz pełny raj :)
Kilka zdjęć z wyjazdu :) Morze przed burzą i po burzy oraz pełny raj :)
czwartek, 14 czerwca 2012
Jagody :)
Uroczyście oświadczam, ze za sprawą mojego mężusia sezon na leśne jagody rozpoczęty, tak jak przystało pierogami i słodkimi bułeczkami:) Kochany z niego chłopak bo nazbierać w śród tych komarów tyle jagód to nie lada wyczyn i czasami nawet wielka ochota na te pierożki czy inne słodkości nie pomaga w nazbieraniu takiej ilości tych czarnych koralików.
Pierogi z jagodami :) na dobry początek jagodowego szaleństwa :):)
Pierogi z jagodami :) na dobry początek jagodowego szaleństwa :):)
środa, 13 czerwca 2012
Placuszki z truskawkami
Miałam już nie kupować truskawek bo cena bardzo wysoka, ale puki są to mnie będą kusić i choć po kg, a kupię bo przecież tyle smacznych rzeczy można z nich zrobić. Kupiłam i myślałam co z nich zrobić, aby wszyscy byli zadowoleni i wymyśliłam: zrobię placuszki takie jak pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa:)
Placuszki z truskawkami
2 szklanki mąki
2 jajka3 łyżki cukru
50 g masła
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
Dodatkowo:
lej do smażenia
cukier puder do posypania
1 szklanka pokrojonych truskawek
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej utarte z cukrem jajka, wyrośnięty rozczyn i na koniec rozpuszczone masło, dokładnie wszystko wymieszać ma powstać gęste ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone truskawki i ostrożnie wymieszać.
Na patelni nagrzać troszkę oleju i smażyć malutkie placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Placuszki z truskawkami
2 szklanki mąki
2 jajka3 łyżki cukru
50 g masła
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
Dodatkowo:
lej do smażenia
cukier puder do posypania
1 szklanka pokrojonych truskawek
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej utarte z cukrem jajka, wyrośnięty rozczyn i na koniec rozpuszczone masło, dokładnie wszystko wymieszać ma powstać gęste ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone truskawki i ostrożnie wymieszać.
Na patelni nagrzać troszkę oleju i smażyć malutkie placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
wtorek, 12 czerwca 2012
Udawany drożdżowy z owocami
W tle cały czas słyszę odgłosy meczu i ostre słownictwo mojego męża po ostatniej bramce, a ja nic do piłki nie mam, ale wolę trzymać się z boku i dodać przepis na szybciutkie ciasto. Ciasto powstało z ostatnich już chyba w tym roku truskawek jakie urosły na mojej działce, coś ten sezon truskawkowy był bardzo króciutki i zanim na dobre się zaczął to już się kończy. Na działce już pustki, na targu ceny idą koszmarnie w górę i trzeba przerzucić myśli już chyba w stronę innych owoców. Udawany drożdżowy to szybkie ciasto które z wyglądu przypomina drożdżowy, a w smaku pomieszanie ucieranego z biszkoptem.
Udawany drożdżowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
około 2 szklanek owoców ja miałam truskawki i rabarbar
Lukier;
3\4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, do masy jajecznej delikatnie i małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu śmietankowego pod koniec do gotowego ciasta dodać olej.
Ciasto wylać do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. bułką tartą, na wierzchu ułożyć owoce wcześniej pokrojone w plasterki.
Piec do 40 min w temp. 150st.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru, soku cytrynowego i kilku kropli wody.
Udawany drożdżowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
około 2 szklanek owoców ja miałam truskawki i rabarbar
Lukier;
3\4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, do masy jajecznej delikatnie i małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu śmietankowego pod koniec do gotowego ciasta dodać olej.
Ciasto wylać do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. bułką tartą, na wierzchu ułożyć owoce wcześniej pokrojone w plasterki.
Piec do 40 min w temp. 150st.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru, soku cytrynowego i kilku kropli wody.
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Trzeba było jakoś wykorzystać te kwaśne truskawki które kupiłam w sobotę i oprócz deseru powstało takie ciasto, wyszło prawie jak wuzetka z musem truskawkowym, ale bardzo pysznie i już jutro rano kawę wypiję tylko z dodatkiem śmietanki i pomarzę o kawałeczku tego ciasta :)
Ciasto czekoladowe
Ciasto;
6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1\2 szklanki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
3 szklanki musu z truskawek1\2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Ciasto czekoladowe
Ciasto;
6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1\2 szklanki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
3 szklanki musu z truskawek1\2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
niedziela, 10 czerwca 2012
Szybki deserek jak domowa fantazja
Dzisiaj tylko szybki deserek na bazie truskawek, ale bardzo, bardzo pyszny. Moje dziewczyny twierdzą, że smakuje jak domowa fantazja i co ważne kwaśne truskawki które kupiłam bez spróbowania w tym deserku gubią swoją kwaśność i smakują wybornie.
Szybki deserek
1/2 kg truskawek
1 garść świeżych listków mięty
cukier
jogurt naturalny około 200 ml
Wykonanie:
Truskawki oczyścić i tylko pognieść widelcem, listki mięty drobniutko posiekać i dodać do truskawek wszystko dosłodzić cukrem do smaku.
Do szklanek przełożyć truskawki tak do 3/4 wysokości na truskawki wlać warstwę jogurtu ja troszkę go dosłodziłam i dowolnie udekorować truskawkami.
Szybki deserek
1/2 kg truskawek
1 garść świeżych listków mięty
cukier
jogurt naturalny około 200 ml
Wykonanie:
Truskawki oczyścić i tylko pognieść widelcem, listki mięty drobniutko posiekać i dodać do truskawek wszystko dosłodzić cukrem do smaku.
Do szklanek przełożyć truskawki tak do 3/4 wysokości na truskawki wlać warstwę jogurtu ja troszkę go dosłodziłam i dowolnie udekorować truskawkami.
sobota, 9 czerwca 2012
Najłatwiejszy chlebek
Z chlebem od zawsze jestem na bakier i na 10 prób jego upieczenia tylko jedna lub dwie kończą się powodzeniem dlatego też poszukuję uparcie łatwych i nie stwarzających kłopotów przepisów. Ten przepis właśnie taki jest, pyszny i bardzo łatwy z tej porcji wychodzi duży bochenek.
Pewnie przez kłopoty jakie mam z chlebkiem, dostałam dzisiaj piękną książkę właśnie o wypieku chleba i bułek więc w najbliższym czasie będą kolejne próby:)
Najłatwiejszy na świecie chlebek
1\2 kg mąki pszennej typ 650
1 jajko
300 ml kefiru
5 dag drożdży
1\2 łyżki soli3\4 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w 1 łyżce ciepłej
wody i odstawić na kilka minut w tym czasie przesiać mąkę i wymieszać z
solą oraz cukrem. Do miski z mąką dodać jajko, kefir o temperaturze
pokojowej i drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na minimum 90 min do wyrośnięcia po tym czasie uformować bochenek i delikatnie posypać po wierzchu mąką.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i do gorącego wstawić chleb, piec 40 min po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
piątek, 8 czerwca 2012
Tort serowy z truskawkami
Dzisiaj mam taki szczególny dzień od rana i nawet jest mi troszkę szkoda, że już się prawie kończy.
Jednak zanim się skończy podzielę się z tymi co oczywiście mają ochotę, pysznym serniczkiem na zimno. Ciasto było zastępstwem dla tradycyjnego urodzinowego torta i spisało się w tej roli doskonale.
Tort serowy z truskawkami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera waniliowego homogenizowanego ja kupuję taki w wiaderku z pokruszona laska wanilii
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
1.5 kg truskawek
galaretka truskawkowa
Jednak zanim się skończy podzielę się z tymi co oczywiście mają ochotę, pysznym serniczkiem na zimno. Ciasto było zastępstwem dla tradycyjnego urodzinowego torta i spisało się w tej roli doskonale.
Tort serowy z truskawkami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera waniliowego homogenizowanego ja kupuję taki w wiaderku z pokruszona laska wanilii
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
1.5 kg truskawek
galaretka truskawkowa
czwartek, 7 czerwca 2012
Racuszko-pączki z truskawkami
Te niby racuszki lub paczki jak ktoś woli to moje wczorajsze dzieło, wczoraj miałam straszną wenę i ochotę na kulinarne działania bo upiekłam chleb, zrobiłam bułki parowane do dzisiejszego obiadu i pyszny serniczek na zimno który rozszedł się dzisiaj do kawy migiem, ale o tym innym razem, a teraz o tych cudaczkach które były dopełnieniem tych kulinarnych szaleństw. Powstały z tego co zostało mi z wcześniejszych dań oraz w ramach testu frytkownicy FIRST Austria i jak na słodkość z "resztek" były bardzo smaczne, a zaraz po usmażeniu wprost pyszne: puchate i pachnące.
Racuszko-pączki z truskawkami
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
100 ml kefiru
1/4 szklanki mleka
1 łyżka wina truskawkowego
2 dag drożdży
Dodatkowo:
truskawki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąką przesiać i wymieszać z cukrem dodać jajka, kefir, wino i drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszać wszystko dokładnie starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza, odstawić do wyrośnięcia.
Po około 1 godz. ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i małą szklaneczką wyciąć krążki na każdym ułożyć truskawki i zlepić jak pączki i delikatnie je spłaszczyć. Jeszcze raz zostawić na chwilkę do podrośnięcia.
Olej wlać do frytkownicy i nagrzać do temp.170st , smażyć racuszki do 7 min, powinny się same w trakcie smażenia odwrócić, ale jeśli tego nie zrobią to należy je odwrócić, aby ładnie nam się usmażyły.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dzięki Polska Gotuje miałam możliwość przetestowania małej frytkownicy firmy FIRST Austria.
Było mi bardzo miło po otrzymaniu wiadomości z propozycją testowania, a jeszcze milej, gdy po wizycie kuriera rozpakowałam paczkę, w której znajdowała się owa frytkownica.
Moja pierwsza myśl to: " O matko, jaka malutka i pewnie bardzo słabiutka", ale okazało się już przy pierwszej próbie, że moc 900W to wcale nie tak mało jak na frytkownicę.
Na wyposażeniu jest bardzo poręczny koszyczek i zdejmowana pokrywka z okienkiem, bardzo dobrze jest też opisany na obudowie czas i temperatura przygotowania potraw. Ogólnie mamy zakres temp.130st-190st i możemy przygotować frytki, rybę, kurczaka, grzyby, a nawet pączki tak jak ja to zrobiłam.
Regulator temperatury niestety nie posiada minutnika, więc musimy pilnować czasu przygotowania potrawy.
Frytkownica posiada lampki kontrolne:
- czerwona sygnalizuje, że urządzenie jest podłączone do prądu.
- zielona gaśnie kiedy olej ma odpowiednią temperaturę.
Frytkownica jest mała i wystarczy jej od 800ml do 1 litra tłuszczu, co jest jej dużym plusem. Dzięki małej ilości oleju szybko się nagrzewa. Jednocześnie jej wielkość jest też minusem, gdyż nie nadaje się dla większej rodziny, ale jest idealna dla singli. Moja córka już ją sobie zamówiła do akademika :)
Przygotujemy w niej małe porcje, co mi się bardzo podoba, bo mój maż jest amatorem frytek i teraz przygotowanie jednej porcji nie jest problemem. Czas jej przygotowania (oczywiście z mrożonych frytek) zamyka się w 15 minutach, a frytki są chrupiące i złociste.
Po czasie, w którym miałam możliwość przetestowania, mogę stwierdzić, że całość sprawia bardzo pozytywne wrażenie i ma wiele zalet, takich jak okienko na pokrywce, przez które możemy obserwować nasze danie, ładny kolor, poręczne uchwyty, dzięki którym możemy przenieść nawet gorące urządzenie bez obawy przed oparzeniem. Kabel nie jest specjalnie długi, ale swobodnie wystarcza. Niestety są też i słabsze strony: koszyczek przy dłuższym używaniu za bardzo się nagrzewa, pokrywka nie ma zawiasów i trudno się nią manewruje przy kłębach pary. Dla mnie największym minusem jest brak możliwości wyjęcia pojemnika na olej z frytkownicy. Nie ma nic na ten temat w instrukcji obsługi i mnie, nawet przy próbie użycia siły, niestety nie udało się go wyjąć, mimo że sprawia wrażenie, jakby można było to zrobić.
Podsumowując to wszystko, gdybym potrzebowała małej frytkownicy, to zdecydowałabym się właśnie na taką, bo wszystkie słabsze strony można tutaj czymś zastąpić - minutnik np. zegarkiem, z pokrywką bardziej uważać, a przy czyszczeniu, które jest zalecane po 20 użyciach, bo olej może śmiało stać w przykrytej frytkownicy, też sobie poradzimy, gdyż na brzegu pojemnika jest coś w rodzaju rowka, przez który łatwo wylejemy zużyty tłuszcz. Cena jest też bardzo dobra, około 80zł, a to nie jest dużo, więc śmiało można ją polecić znajomym.
Racuszko-pączki z truskawkami
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
100 ml kefiru
1/4 szklanki mleka
1 łyżka wina truskawkowego
2 dag drożdży
Dodatkowo:
truskawki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąką przesiać i wymieszać z cukrem dodać jajka, kefir, wino i drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszać wszystko dokładnie starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza, odstawić do wyrośnięcia.
Po około 1 godz. ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i małą szklaneczką wyciąć krążki na każdym ułożyć truskawki i zlepić jak pączki i delikatnie je spłaszczyć. Jeszcze raz zostawić na chwilkę do podrośnięcia.
Olej wlać do frytkownicy i nagrzać do temp.170st , smażyć racuszki do 7 min, powinny się same w trakcie smażenia odwrócić, ale jeśli tego nie zrobią to należy je odwrócić, aby ładnie nam się usmażyły.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dzięki Polska Gotuje miałam możliwość przetestowania małej frytkownicy firmy FIRST Austria.
Było mi bardzo miło po otrzymaniu wiadomości z propozycją testowania, a jeszcze milej, gdy po wizycie kuriera rozpakowałam paczkę, w której znajdowała się owa frytkownica.
Moja pierwsza myśl to: " O matko, jaka malutka i pewnie bardzo słabiutka", ale okazało się już przy pierwszej próbie, że moc 900W to wcale nie tak mało jak na frytkownicę.
Na wyposażeniu jest bardzo poręczny koszyczek i zdejmowana pokrywka z okienkiem, bardzo dobrze jest też opisany na obudowie czas i temperatura przygotowania potraw. Ogólnie mamy zakres temp.130st-190st i możemy przygotować frytki, rybę, kurczaka, grzyby, a nawet pączki tak jak ja to zrobiłam.
Regulator temperatury niestety nie posiada minutnika, więc musimy pilnować czasu przygotowania potrawy.
Frytkownica posiada lampki kontrolne:
- czerwona sygnalizuje, że urządzenie jest podłączone do prądu.
- zielona gaśnie kiedy olej ma odpowiednią temperaturę.
Frytkownica jest mała i wystarczy jej od 800ml do 1 litra tłuszczu, co jest jej dużym plusem. Dzięki małej ilości oleju szybko się nagrzewa. Jednocześnie jej wielkość jest też minusem, gdyż nie nadaje się dla większej rodziny, ale jest idealna dla singli. Moja córka już ją sobie zamówiła do akademika :)
Przygotujemy w niej małe porcje, co mi się bardzo podoba, bo mój maż jest amatorem frytek i teraz przygotowanie jednej porcji nie jest problemem. Czas jej przygotowania (oczywiście z mrożonych frytek) zamyka się w 15 minutach, a frytki są chrupiące i złociste.
Po czasie, w którym miałam możliwość przetestowania, mogę stwierdzić, że całość sprawia bardzo pozytywne wrażenie i ma wiele zalet, takich jak okienko na pokrywce, przez które możemy obserwować nasze danie, ładny kolor, poręczne uchwyty, dzięki którym możemy przenieść nawet gorące urządzenie bez obawy przed oparzeniem. Kabel nie jest specjalnie długi, ale swobodnie wystarcza. Niestety są też i słabsze strony: koszyczek przy dłuższym używaniu za bardzo się nagrzewa, pokrywka nie ma zawiasów i trudno się nią manewruje przy kłębach pary. Dla mnie największym minusem jest brak możliwości wyjęcia pojemnika na olej z frytkownicy. Nie ma nic na ten temat w instrukcji obsługi i mnie, nawet przy próbie użycia siły, niestety nie udało się go wyjąć, mimo że sprawia wrażenie, jakby można było to zrobić.
Podsumowując to wszystko, gdybym potrzebowała małej frytkownicy, to zdecydowałabym się właśnie na taką, bo wszystkie słabsze strony można tutaj czymś zastąpić - minutnik np. zegarkiem, z pokrywką bardziej uważać, a przy czyszczeniu, które jest zalecane po 20 użyciach, bo olej może śmiało stać w przykrytej frytkownicy, też sobie poradzimy, gdyż na brzegu pojemnika jest coś w rodzaju rowka, przez który łatwo wylejemy zużyty tłuszcz. Cena jest też bardzo dobra, około 80zł, a to nie jest dużo, więc śmiało można ją polecić znajomym.
wtorek, 5 czerwca 2012
Ciasto z masą rabarbarową
U mnie już chyba będzie koniec sezonu rabarbarowego bo na działce nic nie ma, ten kupowany na targu też zostawia dużo do życzenia, jednym słowem widać, że jest stary i twardy. Jednak jeszcze jedno ciasto z rabarbarem w roli głównej powstało w mojej kuchni :)
Ciasto z masą rabarbarową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
3\4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
1.5 kg rabarbaru
2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 dżem (250 g)o smaku pomarańczowym
1 szklanka śmietany 30%
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
Ciasto z masą rabarbarową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
3\4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
1.5 kg rabarbaru
2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 dżem (250 g)o smaku pomarańczowym
1 szklanka śmietany 30%
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
poniedziałek, 4 czerwca 2012
Szalony dzień i ciasto z myszkami
Dzisiaj wpis który miał się pojawić wczoraj, ale cały dzień było wielkie świętowanie więc brakło czasu. W naszej miejscowości mimo chłodnego dnia odbył się świetny piknik zorganizowany z okazji Dnia Dziecka było mnóstwo śmiechu i atrakcji od grilla i trampoliny przez dmuchane zamki, kajaki do wizyty straży pożarnej. Wszystko odbywało się w pięknym miejscu na obrzeżach miasta, zresztą moja okolica jest piękna, słynąca z obfitujących w grzyby i jagody lasami oraz stawów przy których wędkarze spędzą miło czas.
W domu, aby bardziej zaakcentować ten dzień do kawki i herbaty było urocze ciasto z myszkami, ciasto mogliśmy mieć dzięki wujkowi Maćkowi który jest kochanym chłopakiem i od czasu do czasu ze swoich zagranicznych wypraw przywiezie nam takie urocze foremki które są prawdziwymi perełkami w naszym domu :)
Ciasto z myszkami
20 dag masła
15 dag cukru
35 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
3 jajka
5 łyżek mleka
1 mały proszek do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
lukier
kolorowe barwniki spożywcze
1/2 szklanki soku pomarańczowego
W domu, aby bardziej zaakcentować ten dzień do kawki i herbaty było urocze ciasto z myszkami, ciasto mogliśmy mieć dzięki wujkowi Maćkowi który jest kochanym chłopakiem i od czasu do czasu ze swoich zagranicznych wypraw przywiezie nam takie urocze foremki które są prawdziwymi perełkami w naszym domu :)
Ciasto z myszkami
20 dag masła
15 dag cukru
35 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
3 jajka
5 łyżek mleka
1 mały proszek do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
lukier
kolorowe barwniki spożywcze
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sobota, 2 czerwca 2012
Serowe paluszki
Od dziecka dla mnie podstawą wycieczkowego plecaka były paluszki i było bez znaczenia czy to są solone z makiem lub sezamem, musiały być i już, zresztą lubię paluszki i często goszczą w moim domu. Nie raz robiłam próby w domu i próbowałam je upiec, za każdym razem wychodziło mi coś innego, nic nie przypominającego te ulubione, ale zawsze było to zjadliwe. Te są pyszne, chrupiące i całkiem inne, doskonała przekąska na wycieczki lub przegryzka zanim kiełbaska upiecze się na grillu.
Serowe paluszki
1 szklanka lekko ubita startego żółtego sera
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 szczypta soli
1 szczypta curry
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
białko jajka
keczup pikantny Pudliszki
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, curry i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki, następnie dodać ser i mleko, zagnieść ciasto. Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć na cienkie paseczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem.
Piec 15 w temp. 200st.
Podawać zimne, najlepiej smakują maczane w keczupie lub innym ostrym sosie.
Serowe paluszki
1 szklanka lekko ubita startego żółtego sera
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 szczypta soli
1 szczypta curry
1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
białko jajka
keczup pikantny Pudliszki
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, curry i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki, następnie dodać ser i mleko, zagnieść ciasto. Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć na cienkie paseczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem.
Piec 15 w temp. 200st.
Podawać zimne, najlepiej smakują maczane w keczupie lub innym ostrym sosie.