W sezonie owocowym robię zapasy w postaci mrożonek na zimowe dni, kiedy zimą zrobimy takie pachnące owocami ciasto to od razu lepiej robi się nam na duszy.
Babka kokosowa
25 dag margaryny
40 dag mąki
20 dag cukru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki czerwonej porzeczki (teraz mrożone)
do posypania cukier puder
Wykonanie:
Strony
▼
wtorek, 31 stycznia 2012
poniedziałek, 30 stycznia 2012
Rogaliki
Od dawna korciły mnie przepisy na wykorzystanie ziemniaków przy słodkich wypiekach, ten przepis wybrałam z kilku w mojej ukochanej książce "Ciasta i ciasteczka" muszę kolejny raz podziękować mojej bratowej bo dzięki niej ta książeczka jest w moim domu. Wracając do rogalików, wyszły zaskakująco smaczne i mięciutkie, nie wiem do czego porównać to ciasto bo na pewno nie do kruchego, były może troszkę za słodkie, ale to kwestia gustu. Pomagały mi przy nich dzieci więc rogalikami są tylko w nazwie:)
Rogaliki z marmoladą
30 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1 szczypta soli
1 mały proszek do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka, Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale. Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min, po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z marmoladą
30 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1 szczypta soli
1 mały proszek do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka, Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale. Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min, po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.
niedziela, 29 stycznia 2012
Tęczowe ciasto
Dzięki Kasi w większości domów królowało do niedzielnej kawki ciasto w paski, u mnie oczywiście też takie było :), było to dobre określenie bo teraz zostały po nim tylko zdjęcia i wspomnienia.
Tęczowe ciasto w paski
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kompotu agrestowego
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
lukier
kolorowa posypka
Wykonanie:
Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową posypką.
Tęczowe ciasto w paski
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kompotu agrestowego
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
lukier
kolorowa posypka
Wykonanie:
Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową posypką.
sobota, 28 stycznia 2012
Oponki
Oponki czy pączki z dziurką ?
Tradycyjnie zawsze sypię tylko cukrem pudrem, ale dzisiaj dla odmiany polałam polewą czekoladową i wyszło to bardzo słodko i smacznie :)
Oponki
1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody
Dodatkowo:
smalec do smażenia około 1/2 kg
20 dag polewy czekoladowej
kolorowa posypka
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać skręcony przez maszynkę ser, jajka, alkohol oraz stopioną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić w lodówce. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm grubości i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. W garnku rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia.
Tradycyjnie zawsze sypię tylko cukrem pudrem, ale dzisiaj dla odmiany polałam polewą czekoladową i wyszło to bardzo słodko i smacznie :)
Oponki
1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody
Dodatkowo:
smalec do smażenia około 1/2 kg
20 dag polewy czekoladowej
kolorowa posypka
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać skręcony przez maszynkę ser, jajka, alkohol oraz stopioną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić w lodówce. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm grubości i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. W garnku rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia.
piątek, 27 stycznia 2012
Faworki
Wszędzie gdzie się nie odwrócę to paczki lub faworki, albo piękne róże, tylko czemu ja się dziwię w końcu to karnawał :) Aby język mi nie uciekł (wiecie gdzie), postanowiłam zrobić faworki. Już miałam sięgnąć po sprawdzony przepis kiedy sobie pomyślałam, ale czemu stary, przecież mogę zrobić coś nowego. Przepis na te znalazłam w mojej ulubionej książce "Ciasta i ciasteczka", wyszły bardzo smaczne i pachnące choć troszkę za miękkie jak na faworki.
Faworki
Faworki
środa, 25 stycznia 2012
Biszkopt z korzenną nutką.
Dzisiaj jest mój wielki dzień w kioskach ukazała się gazeta gdzie moja rodzinka jest na okładce, blog ma dwa tygodnie i odwiedziło mnie już ponad tysiąc osób za co wszystkim bardzo dziękuję i jeszcze dopełnieniem mojego szczęścia jest wygrana w konkursie na stronie Polska gotuje, a do kawki było pyszne ciacho :)
Biszkopt z korzenną nutką
Ciasto:
8 jajek
1.5 szklanki mąki
5 łyżek kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
600 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
4-5 łyżek cukru pudru
marmolada wieloowocowa
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka dowolnego alkoholu
20 dag polewy czekoladowej
Biszkopt z korzenną nutką
Ciasto:
8 jajek
1.5 szklanki mąki
5 łyżek kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
600 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
4-5 łyżek cukru pudru
marmolada wieloowocowa
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka dowolnego alkoholu
20 dag polewy czekoladowej
wtorek, 24 stycznia 2012
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
Ciasteczka to jest to co moje tygryski :) lubią bardzo, dlatego często je robię, można nawet powiedzieć, że kończą się jedne i zaraz robię następne. To jest taka moja kombinacja na bazie innych ciasteczek i muszę stwierdzić, że wyszły całkiem fajnie i smacznie.
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
10 dag margaryny
10 dag dżemu jabłkowego
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
5 dag rodzynek
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
10 dag margaryny
10 dag dżemu jabłkowego
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
5 dag rodzynek
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy
składniki się połączą
przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki. Z
gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i
włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem
pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do
pieczenia delikatnie natłuszczonej. Piec około 15-20 min w temp.180 st
Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
poniedziałek, 23 stycznia 2012
Kruche ciasteczka z cukrem
Przepis na te ciasteczka jest bardzo stary bo pamięta je moja mama jeszcze ze swojego dzieciństwa i dla mnie są one wspomnieniem tych pięknych lat kiedy byłam mała i babcia podawała je nam na podwieczorek z kubkiem mleka. Te ciasteczka są słodkie, mięciutkie, a jednak kruche i jedne z najlepszych ciasteczek na świecie.
Kruche ciasteczka z cukrem
25 dkg margaryny
20 dag cukru
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
kilka kropli aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę, posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do margaryny dodać kilka kropli aromatu śmietankowego oraz jajko, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce najmniej 1 godz. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciastka(można użyć dowolnych kształtów foremek choć ja lubię okrągłe), ułożyć je na blaszce. W miseczce ubić dodatkowe jajko z mlekiem, dokładnie posmarować nim ułożone na blaszce ciastka, posypać równą warstwą cukru, warstwa jajka i cukru musi być gruba wtedy po upieczeniu na ciastkach powstanie bardzo fajna słodka skorupka. Pieczemy w temp. 180st do momentu uzyskania złotego koloru, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki bo inaczej przykleją się do niej i przestudzić.
Kruche ciasteczka z cukrem
25 dkg margaryny
20 dag cukru
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
kilka kropli aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę, posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do margaryny dodać kilka kropli aromatu śmietankowego oraz jajko, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce najmniej 1 godz. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciastka(można użyć dowolnych kształtów foremek choć ja lubię okrągłe), ułożyć je na blaszce. W miseczce ubić dodatkowe jajko z mlekiem, dokładnie posmarować nim ułożone na blaszce ciastka, posypać równą warstwą cukru, warstwa jajka i cukru musi być gruba wtedy po upieczeniu na ciastkach powstanie bardzo fajna słodka skorupka. Pieczemy w temp. 180st do momentu uzyskania złotego koloru, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki bo inaczej przykleją się do niej i przestudzić.
niedziela, 22 stycznia 2012
Ucierane ciasteczka
Na pewno nie tylko ja lubię ucierane ciasteczka. W sklepie można kupić je w przeróżnych kształtach i smakach. Przepis na te ciasteczka znalazłam w mojej ulubionej książce "Ciasta i ciasteczka" są tak pyszne i łatwe w wykonaniu, że długo nie zawitam w sklepie w celu kupienia takich ciasteczek.
Ucierane ciasteczka
25 dag mąki pszennej
13 dag mąki ziemniaczanej
25 dag miękkiego masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
3 żółtka
Dodatkowo:
biała czekolada
kolorowa posypka
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w trakcie ucierania dodać żółtka jajek i 1 jajko, następnie dosypać przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Gładkie ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać dowolne kształty na natłuszczoną blaszkę.
Piec w temp. 180 st do momentu zrumienienia.
Zimne ciastka posmarować rozpuszczoną białą czekoladą i posypać kolorową posypką. Można dodatkowo ozdobić mleczną lub gorzką czekoladą.
Ucierane ciasteczka
25 dag mąki pszennej
13 dag mąki ziemniaczanej
25 dag miękkiego masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
3 żółtka
Dodatkowo:
biała czekolada
kolorowa posypka
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w trakcie ucierania dodać żółtka jajek i 1 jajko, następnie dosypać przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Gładkie ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać dowolne kształty na natłuszczoną blaszkę.
Piec w temp. 180 st do momentu zrumienienia.
Zimne ciastka posmarować rozpuszczoną białą czekoladą i posypać kolorową posypką. Można dodatkowo ozdobić mleczną lub gorzką czekoladą.
sobota, 21 stycznia 2012
Dzień Babci
Czy moje dziecko ma talent? tego nie wiem, ale ma wielką pasję, cierpliwość i chęć obdarowywania bliskich własnoręcznie wykonanymi prezentami, to jest pojemniczek na cukierki wykonany dla babci na dzisiejsze święto.
Emilka jest uczennicą 2 klasy szkoły podstawowej.
Emilka jest uczennicą 2 klasy szkoły podstawowej.
piątek, 20 stycznia 2012
Kakaowe gofry
Gofry czy jest ktoś kto ich nie lubi ?, pewnie ktoś taki jest, ale ja je bardzo i to nawet bardzo lubię, a najbardziej takie ciepłe posypane cukrem pudrem.
Kakaowe gofry
3 jajka
5 dag stopionego masła
30 dag mąki
400 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal ubijamy. Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek. Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące gofry. Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym lubi ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem.
Kakaowe gofry
3 jajka
5 dag stopionego masła
30 dag mąki
400 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal ubijamy. Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek. Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące gofry. Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym lubi ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem.
czwartek, 19 stycznia 2012
Magdalenki z czekoladą
Stałam się szczęśliwą posiadaczką takich malutkich i kolorowych foremek. Dzieci stwierdziły, że koniecznie trzeba je wypróbować i koniecznie na czymś czekoladowym. Magdalenki wyszły pyszne, mięciutkie i tylko było ich bardzo mało :)
Magdalenki z czekoladą
Składniki:
15 dag masła
6 jajek
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
1 tabliczka mlecznej czekolady
dodatkowo:
polewa czekoladowa
posypka do ciasta
Magdalenki z czekoladą
Składniki:
15 dag masła
6 jajek
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
1 tabliczka mlecznej czekolady
dodatkowo:
polewa czekoladowa
posypka do ciasta
środa, 18 stycznia 2012
Ciasto z masą maślankową
Maślanka jest takim produktem troszkę nie docenianym, a szkoda bo z jej pomocą można przygotować bardzo smaczne ciasta i desery.
Ciasto z masą maślankową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1 litr maślanki o smaku pieczone jabłka z cynamonem
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
2.5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa w kostkach
Dodatkowo:
15 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowa posypka
Ciasto z masą maślankową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1 litr maślanki o smaku pieczone jabłka z cynamonem
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
2.5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa w kostkach
Dodatkowo:
15 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowa posypka
wtorek, 17 stycznia 2012
Samochodzik
Nie zawsze da się spisać przepis bo tort powstaje w chwili jego tworzenia lub jest z tego samego przepisu co inne robione wcześniej, ale zawsze można zrobić tylko zdjęcia i takie zdjęcia zawsze pstrykam na pamiątkę.
To miał być zwykły tort na roczek dla małego chłopczyka, ale kiedy się za niego zabrałam to powstał samochodzik który dla dzieci był małym samochodzikiem, za to Panowie oczami wyobraźni widzieli w nim fiacika :)
To miał być zwykły tort na roczek dla małego chłopczyka, ale kiedy się za niego zabrałam to powstał samochodzik który dla dzieci był małym samochodzikiem, za to Panowie oczami wyobraźni widzieli w nim fiacika :)
Drożdżówki z serem i jabłuszkami
Lubię domowe słodkie bułeczki i bardzo często robię je moim dzieciom na kolację lub podwieczorek. Dla mnie są one zawsze dobrym pretekstem do wspomnień bo przypominają mi się czasy kiedy jako dziecko siadałam u babci w kuchni z kubkiem świeżo wydojonego mleka i bułką upieczoną przez babcię, zwykłe mleko i bułki smakowały jak największy rarytas.
Drożdżówki z serem i jabłuszkami
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru
8 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 szczypta soli
Masa serowa:
20 dag serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 budyń śmietankowy
3 jabłka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy lub woda
dodatkowo:
rodzynki
Wykonanie;
Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera dodać jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę.
Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią.
Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami.
Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.
Drożdżówki z serem i jabłuszkami
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru
8 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 szczypta soli
Masa serowa:
20 dag serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 budyń śmietankowy
3 jabłka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy lub woda
dodatkowo:
rodzynki
Wykonanie;
Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera dodać jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę.
Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią.
Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami.
Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.
poniedziałek, 16 stycznia 2012
Torcik rajska wyspa
Tort powstał tak w trakcie robienia czyli zabierając się za pieczenie biszkopta nie miałam na niego, ani jednego konkretnego pomysłu. W lodówce leżał jeden banan w szafce stały puszki z owocami, więc zrobiłam coś takiego. Wyszło bardzo smacznie i nawet ładnie :) Nazwę dla torcika wymyśliła moja córcia.
Torcik rajska wyspa
składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
25 dag masła
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 puszki ananasa w kostkach
brzoskwinie z puszki
1 banan
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do małej tortownicy około 20 cm średnicy. Piec w temp 180 st około 40min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na trzy krążki i nasączyć kawą.
Krem:
Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem.
Spód ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połową dżemu na nim ułożyć warstwę owoców i przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugi krążek ciasta na nim rozsmarować resztę dżemu, owoce i krem, przykryć ostatnim krążkiem, wierzch i boki posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, dokładnie schłodzić. Ja użyłam do dekoracji owoców które są w środku ciasta i dodatkowo ozdobiłam czekoladą oraz czereśniami z kompotu.
Torcik rajska wyspa
składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
25 dag masła
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 puszki ananasa w kostkach
brzoskwinie z puszki
1 banan
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do małej tortownicy około 20 cm średnicy. Piec w temp 180 st około 40min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na trzy krążki i nasączyć kawą.
Krem:
Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem.
Spód ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połową dżemu na nim ułożyć warstwę owoców i przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugi krążek ciasta na nim rozsmarować resztę dżemu, owoce i krem, przykryć ostatnim krążkiem, wierzch i boki posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, dokładnie schłodzić. Ja użyłam do dekoracji owoców które są w środku ciasta i dodatkowo ozdobiłam czekoladą oraz czereśniami z kompotu.
niedziela, 15 stycznia 2012
Niby pieguski
Lubię mieć w domu zapas ciasteczek i często je robię. Bardzo lubimy pieguski więc postanowiłam pokombinować z przepisami i stworzyć swój przepis na te ciasteczka. Ciastka wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i słodkie choć mogły mieć troszkę więcej czekolady.
Niby pieguski
składniki:
30 dag masła
15 dag cukru
1 szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki pszennej
1 łyżkę rumu
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojoną w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.
Niby pieguski
składniki:
30 dag masła
15 dag cukru
1 szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki pszennej
1 łyżkę rumu
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojoną w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.
sobota, 14 stycznia 2012
Rolada migdałowo-wiśniowa
Jako dziecko bardzo nie lubiłam takiej rolady z kremem i do tej pory nie robię takich bardzo słodkich na ciężkich kremach, ale teraz bardzo lubię takie leciutkie na śmietanie lub jak ta z galaretką.
Rolada migdałowo-wiśniowa
Rolada migdałowo-wiśniowa
piątek, 13 stycznia 2012
Różane pączki
Mimo, że mam swój ulubiony przepis na paczki to postanowiłam zrobić coś nowego, przepis znalazłam w takiej starej książce "Ciasta i ciasteczka". Pomyślałam sobie co to za twór te Różane pączki bo niestety przepis był bez zdjęcia, pączki okazały się bardzo smaczne, może troszkę za słodkie choć wszystkim smakowały, a swoją nazwę wzięły od pęknięć które powstają w trakcie smażenia.
Różane pączki
Różane pączki
czwartek, 12 stycznia 2012
Ciasteczka z serduszkiem
Tak się zastanawiałam od czego zacząć to moje pisanie i doszłam do wniosku, że najlepiej będzie na słodko od ciasteczek które piekłam swojej córci na bal karnawałowy, ciasteczka są malutkie i bardzo pyszne.
Ciasteczka z serduszkiem
składniki:
45 dag mąki
30 dag cukru
30 dag margaryny
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
2 łyżki kakao
dodatkowo:
nutella
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, kiedy margaryna będzie wyglądała jak krem dodać do niej przesianą mąkę z sodą i solą, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i do jednej wgnieść kakao, schłodzić około 2 godz. Stolnicę oraz wałek delikatnie podsypać mąką i rozwałkować połowę ciasta(kolor ciasta wedle naszych upodobań) na cieniutki placek, foremką wyciąć ciastka, ułożyć na natłuszczonej blaszce i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Drugą część ciasta też cieniutko rozwałkować, wyciąć taki sam kształt ciastek jak wcześniej w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć dziurkę, ciastka jak i te mniejsze wycięte jako środki ciastek ułożyć na blaszce i upiec w gorącym piekarniku, ciastka pieką się dosłownie kilka minut. Zimne całe ciastka posmarować cienką warstwą nutelli i przykryć ciastkiem z dziurką na koniec posypać delikatnie cukrem pudrem.
Ciasteczka są dosyć trwałe i można je długo przechowywać choć u mnie znikają po kilku dniach :)
Ciasteczka z serduszkiem
składniki:
45 dag mąki
30 dag cukru
30 dag margaryny
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
2 łyżki kakao
dodatkowo:
nutella
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, kiedy margaryna będzie wyglądała jak krem dodać do niej przesianą mąkę z sodą i solą, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i do jednej wgnieść kakao, schłodzić około 2 godz. Stolnicę oraz wałek delikatnie podsypać mąką i rozwałkować połowę ciasta(kolor ciasta wedle naszych upodobań) na cieniutki placek, foremką wyciąć ciastka, ułożyć na natłuszczonej blaszce i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Drugą część ciasta też cieniutko rozwałkować, wyciąć taki sam kształt ciastek jak wcześniej w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć dziurkę, ciastka jak i te mniejsze wycięte jako środki ciastek ułożyć na blaszce i upiec w gorącym piekarniku, ciastka pieką się dosłownie kilka minut. Zimne całe ciastka posmarować cienką warstwą nutelli i przykryć ciastkiem z dziurką na koniec posypać delikatnie cukrem pudrem.
Ciasteczka są dosyć trwałe i można je długo przechowywać choć u mnie znikają po kilku dniach :)