Strony

wtorek, 17 stycznia 2012

Drożdżówki z serem i jabłuszkami

Lubię domowe słodkie bułeczki i bardzo często robię je moim dzieciom na kolację lub podwieczorek. Dla mnie są one zawsze dobrym pretekstem do wspomnień bo przypominają mi się czasy kiedy jako dziecko siadałam u babci w kuchni z kubkiem świeżo wydojonego mleka i bułką upieczoną przez babcię, zwykłe mleko i bułki smakowały jak największy rarytas.

Drożdżówki z serem i jabłuszkami 

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru
8 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 szczypta soli
Masa serowa:
20 dag serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 budyń śmietankowy
3 jabłka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy lub woda
dodatkowo:
rodzynki
Wykonanie;
Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera dodać jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę. 
Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią. 
Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami. 
Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie. 






5 komentarzy:

  1. To lubię! Szkoda, że nie mam czasu częściej piec sobie takie. Naprawdę pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt takie domowe pieczenie zajmuje troszkę czasu, ale takie bułeczki zawsze wynagradzają nam smakiem.

      Usuń
  2. Robię drożdżówki sam.. ale jak dotąd z budyniem i kokosem ;-) Ile ich wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wyszło 9 sztuk, ale były sporych rozmiarów. Ciasto jest troszkę luźne jak na drożdżowe i to utrudnia zrobienie mniejszych, ale dzięki temu bułki są bardzo mięciutkie i leciutkie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń