Strony

sobota, 14 stycznia 2012

Rolada migdałowo-wiśniowa

Jako dziecko bardzo nie lubiłam takiej rolady z kremem i do tej pory nie robię takich bardzo słodkich na ciężkich kremach, ale teraz bardzo lubię takie leciutkie na śmietanie lub jak ta z galaretką.


Rolada migdałowo-wiśniowa

Ciasto;
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie rolady:
1 galaretka wiśniowa
1.5 szklanki wiśni bez pestek ja miałam z kompotu
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1 śmietan-fiks
1 cukier waniliowy
czekoladowe kropelki

Wykonanie:
Ciasto: 
Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i nadal ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Żółtka jajek dodać do ubitych białek i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie połączyć z migdałami. Ciasto wylać na dużą, płaską blaszkę, najlepiej taką co jest na wyposażeniu piekarnika koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Piec kilka minut w gorącym piekarniku, po upieczeniu jeszcze gorącą zwinąć i zawinąć w ściereczkę, tak zostawić do wystudzenia. 
Nadzienie rolady:
Galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia do zimnej galaretki dodać wiśnie i zostawić do momentu kiedy galaretka będzie gęsta, ale jeszcze nie całkiem zastygnie. Zimną roladę rozwinąć i posmarować gęstą galaretką, ostrożnie ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, aby dokładnie zastygła. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, posmarować nią zastygniętą roladę, posypać czekoladowymi kropelkami lub startą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki, aby wszystko nam dokładnie zastygło. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz