Strony

niedziela, 19 czerwca 2016

Tort z masą serową i truskawkami

Niedziela jest też dobrym powodem, aby zrobić rodzinie taki tort. Swoje ciasto dodatkowo zrobiłam z myślą o wydarzeniu.
Niby zwykły biszkopt i troszkę masy, a od razu nabiera odświętnego charakteru  i tak jakoś lepiej smakuje :)


Tort z masą serową i truskawkami 

ciasto;
6 jajek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki tortowej
4 łyżki budyniu w proszku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu 10%
masa serowa:
1 szklanka śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
35 dag twarogu naturalnego  President
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
400 ml śmietany 36 %
5 łyżek cukru pudru
około 50 dag truskawek
Wykonanie;
Całe jajka wybić do miski, dodać do nich szczyptę soli i ubić, następnie ubijając dosypywać cukier, ubijać do białości jajek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, przesianą mąkę dodać delikatnie do masy jajecznej i całość ostrożnie wymieszać na koniec dodać ocet.  Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piec w temp. 170 st z funkcją termoobiegu około 30 minut do suchego patyczka.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i podgrzewając rozpuścić oraz przestudzić. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na koniec dodać płynną żelatynę i wymieszać, śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą serową.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki. Do 1/2 szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny, następnie nasączyć typ krążki ciasta. Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu i założyć na nim obręcz tortownicy, następnie wyłożyć połowę masy serowej i połowę pokrojonych w plasterki truskawek, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć. Resztę masy serowej i truskawek wyłożyć na drugim krążku ciasta i przykryć ostatnim. Ciasto po przełożeniu włożyć na 2-3 godziny do lodówki, a w tym czasie ubić śmietanę 36% z cukrem Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i posmarować sporą ilością śmietany wierzch i boki ciasta, dowolnie ozdobić i ponownie schłodzić.





 




























  zajrzyjcie też do dziewczyn:
Czarna od kuchni
Życie zaczyna się w kuchni
Sama słodycz i szczypta chili
Kulinarna Maniusia
Moje małe czarowanie
Marcepanowy kącik
Na ciasteczkowych papierach
Kuchnia i podróże
Grunt to przepis
Moje domowe kucharzenie
Piekielna Kuchnia Anety
Kuchenne zapiski Edyty
Esmeralda ze smakiem
Smak mojego domu
Różowa kuchnia
Moje wypieki i nie tylko
Kuchnia Mniam
Ewusiowe smaki

11 komentarzy:

  1. Piękny tort. I taki lekki, w sam raz na tą pogodę. Dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ;) a moja rodzinka ostatnio jęczy o tort ;) vhyba będę się musiała zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki jak piórko i taki piękny. Dziękuję za wspólną zabawe

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadła bym tego tortu choć kawałeczek,dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort cudnie udekorowany i przeapetyczny po rozkrojeniu :) Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pięęękny, zabieram kawałek Iwonko :-) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze raz dziękuję wszystkim razem i osobno za wspólne wypiekanie z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iwonko wspaniały torcik:) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort przecudny Iwonko. Dziękuję za wspólne piecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana cudowny torcik :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne ciacho. Takie dostojne :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń