Strony

wtorek, 21 czerwca 2016

Chleb ziołowy

Ten chlebek kusił mnie od momentu kiedy w styczniu powiesiłam kalendarz :) Przepis pochodzi z kalendarza Pani Tereski, cały jeden miesiąc mnie dręczył swoim widokiem, aż wreszcie postanowiłam mu się poddać i zrobiłam :)



























 
    Chleb ziołowy 

ciasto:
100 ml mleka
100 ml wody
6 dag stopionego masła
45 dag mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży 
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
nadzienie:
125 ml oliwy
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
przyprawy
10 dag żółtego sera 
wykonanie:
Mleko podgrzać razem z wodą. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dolać płyn, oraz wbić jajka w trakcie zagniatania dodać przestudzone masło. Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie, w małej miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką, dodać pokrojony w kostkę żółty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długość formy keksowej po wierzchu rozsmarować nadzienie i pociąć wzdłuż na cztery paski,
następnie ułożyć jeden pas ciasta na drugim. Przełożone ciasto pokroić na kwadraty.
Formę wysmarować margaryną i układać pionowo kwadraty z ciasta jeden za drugim, formę z ciastem przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 175st około 40 minut.








9 komentarzy:

  1. Chlebek przecudny i z pewnością przepyszny. Ja też od dłuższego czasu się do niego przymierzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest, ze czasami zabieramy się za coś miesiącami, ale zrób bo wart :)

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie. Chciałabym umieć taki zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam bardzo podobny - z parmezanem jest cudowny, rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Ci wyszedł! A aromat podczas pieczenia musiał być nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam chlebek z tego przepisu, wyszedł pycha, polecam :)

    OdpowiedzUsuń